Το βασιλόψωμο είναι ένα έθιμο που συνοδεύει την Πρωτοχρονιά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Αυτό το παραδοσιακό ψωμί, που φτιάχνεται με προζύμι και πλούσια αρωματικά μπαχαρικά, συμβολίζει την καλή τύχη και την ευημερία για τον ερχόμενο χρόνο.
Ας δούμε μια παραδοσιακή συνταγή για βασιλόψωμο, η οποία θα σας μεταφέρει πίσω στις γεύσεις των παλιών καιρών.

Υλικά:

2 κιλά αλεύρι κίτρινο σκληρό
300 γραμμάρια προζύμι
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλεπί
4 κουταλιές μέλι
1/2 ποτήρι του νερού λάδι
100 γραμμάρια καρύδια και αμύγδαλα χοντροκομμένα
Νόμισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Αφού αναζωογονήσετε το προζύμι σας σύμφωνα με τις οδηγίες, το αναμειγνύετε με λίγο χλιαρό νερό και αφήνετε το μείγμα να ξεκουραστεί για περίπου 15-20 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε πρώτα το αλεύρι σε λεκάνη κάνουμε στη μέση λακκούβα ρίχνουμε μέσα το προζύμι , το γλυκάνισο, το μαχλεπί, το μέλι, το λάδι και το χλιαρό νερό. Ζυμώνετε καλά μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια σας.
Προσθέτετε τα χοντροκομμένα καρύδια και αμύγδαλα στη ζύμη και ζυμώνετε ξανά για να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και ένα μικρό νόμισμα μέσα στη ζύμη.

Αφήνετε για 2 ώρες τη ζύμη σε ένα ζεστό μέρος, σκεπασμένη με μια πετσέτα, να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ξεφουσκώνουμε με τα χέρια στον πάγκο μας. Δίνουμε σχήμα στρογγυλό

Αλευρώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε τη ζύμη μέσα. Κάνετε το στολισμό όπως σας αρέσει και  αλείφουμε την επιφάνεια με νερό  πασπαλίζετε και με λίγο σουσάμι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να ροδίσει το ψωμί και να ακούγεται ένας κούφιος ήχος όταν το χτυπήσετε από κάτω.

Αφήνετε το βασιλόψωμο να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε και το σερβίρετε.

Η Συνταγή είναι από την ομάδα Ασημίνα Κτενά Οι Νεες Συνταγες της μελι-τζ-Αννας