Υλικά:

500 γρ. γίγαντες (ξεραμένοι)
3 κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2-3 καρότα (1 τριμμένο, τα υπόλοιπα σε ροδέλες ή μεγάλα κομμάτια)
2 πιπεριές Φλωρίνης (ψιλοκομμένες)
3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
2 δαφνόφυλλα
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κονσέρβα τοματάκια κονκασέ
Λίγα φρέσκα ντοματίνια (ολόκληρα)
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας δεντρολίβανο
Μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1-2 καυτερές πιπερίτσες (ολόκληρες)
Ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Μούλιασα σε νερό τους γίγαντες από χθες βράδυ.
Σήμερα το πρωί τους ξέπλυνα και τους σιγοέβρασα περίπου μία με μιάμιση ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τους άφησα στην άκρη και σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγάρισα σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια σε φέτες με 1κ.σ.ζάχαρη.
Πρόσθεσα τα καρότα(1 τριμμένο και τα άλλα σε ροδέλες και σε μεγάλα κομμάτια),πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες, σκόρδο και τα δαφνόφυλλα.
Αφου πήραν χρώμα έριξα λίγο κρασί λευκό κι όταν εξατμίστηκε το αλκοόλ 1κ.σ.πελτε , δεντρολίβανο και ανακάτεψα καλά.

Πρόσθεσα τα τοματάκια κονκασέ και λίγα φρ.ντοματίνια ολόκληρα ,αλάτι, πιπέρι.
Συμπλήρωσα ζωμό από τα φασόλια ανακάτεψα και έριξα και τα φασόλια με τρυπητή κουτάλα.

Μεταφέρω το φαγητό σε γάστρα ή σε κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο, ρίχνω μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο, τις καυτερές πιπερίτσες ολόκληρες, λίγο αλάτι, ρίγανη και ψήνω στους 180β.αέρα για μιάμιση ώρα περίπου
συμπληρώνοντας όσο ζωμό χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Σβήνω το φούρνο και ανοίγω το καπάκι της κατσαρόλας,τους αλατίζω και τους αφήνω να τραβήξουν λίγο

Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου