Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα πραλίνα

Υλικά

450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
5 αυγά μέτρια
1,5 φλ. ζάχαρη
3 βανίλιες,
1 φλ. σιμιγδάλι ανάμεικτο (χονδρό και ψιλο)
1,5 λίτρο γάλα
3 κουταλιές βουτυρο Δωδώνης
1,5 σοκολατα πραλίνα της Νestle.
Σιρόπι
3 φλ . ζαχαρη,
λίγη φλούδα λεμονιού,
και λίγη γλυκόζη (για να μην ζαχαρώσει το γλυκό)

Εκτέλεση

Χτυπάω το αυγά μέτρια , ζάχαρη καλά να φουσκώσουν. Προσθέτω τις βανίλιες, σιμιγδάλι και σιγά σιγά ρίχνω λίγο από το βραστό γάλα όπως κάνουμε το αυγολέμονο. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα σιγά σιγά και ανακατώνουμε μέχρι να πήξει . Στο τέλος προσθέτω το βουτυρο Δωδώνης και σοκολατα πραλίνα της Νestle.
Kαλό ανακάτωμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα

Ανοίγουμε το φύλλο μας και με το πινέλο μας βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 25×35 ή 35×40, ώστε να πάει παντού το βούτυρο.
Ρίχνουμε το 1ο φύλλο μέσα και ραντίζουμε με μπόλικο βούτυρο από πάνω, δεν το ακουμπάμε στα φύλλα.
Επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 5 φύλλα. Πιέζουμε ελαφρώς τα φύλλα μας – όχι πολύ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, την απλώνουμε και γυρνάμε τα φύλλα μας από μέσα. Ραντίζουμε με βούτυρο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα την ίδια διαδικασία με πριν. Δεν ξεχνάμε να ραντίζουμε με βούτυρο τα φύλλα μας.
Τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο προσεχτικά από πάνω, κλείνουμε τις άκρες, πιέζουμε με το πινέλο μας τις άκρες προς τα μέσα και το αλείφουμε με βούτυρο καλά. Σφραγίζουμε ουσιαστικά το γαλακτομπούρεκο.
Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο, στη συνέχεια κόβουμε ελαφρώς και ρίχνουμε μέσα όλο το βούτυρο.
Ψήνουμε για 1-1,5 ώρα.
Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο και ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι στην αρχή.
Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιροπι κα σερβίρουμε.

ΣΙΡΟΠΙ: Βράζω ζαχαρη, λίγη φλούδα λεμονιού, και λίγη γλυκόζη (για να μην ζαχαρώσει το γλυκό) Με το που πάρει μια βράση, κουνάμε με το κουτάλι να ελέγξουμε αν έχει δέσει . Το μείγμα πρέπει να είναι διαφανές.

ΠΗΓΗ: Νέλλη Ανδρικοπούλου

Προηγούμενο άρθροΑπό τα ωραιότερα γεμιστά που θα φτιάξετε
Επόμενο άρθροΣπανακόρυζο με ντομάτα