Γαλακτομπούρεκο
Υλικά:
500 γρ. φύλλο μπακλαβά κατά προτίμηση φρέσκα
200 γρ. βούτυρο φρέσκο ανάλατο
Για το σιρόπι:
320 γρ. ζάχαρη
240 γρ. νερό
1 κουταλάκι λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
1 γαρίφαλο
Για την Κρέμα:
Ένα κιλό γάλα πλήρες
90 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
50 γρ. σιμιγδάλι
60 γρ. Κορν φλαουρ
1 βανίλια
20 γρ. βούτυρο φρέσκο ανάλατο
Πως θα το κάνουμε:
Κάνουμε πρωτα το σιρόπι:
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού, 1 ξύλο κανέλας, 1-2 γαρίφαλα και ζεσταίνουμε για 10′ λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 160°C, αέρα. Βάζουμε 150 γρ. βούτυρο σε ένα μπρίκι να λιώσει. Μεταφέρουμε σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Κάνουμε την κρέμα: Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, το σιμιγδάλι, κορν φλαουρ, 1-2 φακελάκια βανίλιας και ανακατεύουμε να ζεσταθεί και να πήξει η κρέμα μας. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το βούτυρο (μια γεμάτη κ.σ ).
Bουτυρώνουμε το πυρεξ μας και στρώνουμε στη βάση 6 φύλλα μπακλαβά βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και φροντίζοντας να περισσεύουν αρκετά έξω από το χείλος του ταψιού. Ρίχνουμε την κρέμα επάνω στα στρωμένα φύλλα. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, πάνω στην κρέμα και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα 5-6 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα.
Σπρώχνουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν κάτω από το γαλακτομπούρεκο. Βουτυρώνουμε ξανά την επιφάνεια.
Χαράζουμε την επιφάνεια με ενα μαχαίρι σε τεράγωνα η τρίγωνα, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, και ραντίζουμε µε λίγο νερό .
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, αέρα, στους 160’C βαθμούς για 50′ λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει το γαλακτομπούρεκο.
Βγάζούμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο και περιχύνουμε λίγο λίγο με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να κρύωσει πριν το σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία φίλες και φίλοι μου 💯🔝🌹
ΠΗΓΗ: Helena’s Greek cooking