Γαλατόπιτα Καρδιτσιώτικη

Advertisement

Υλικά

3 φύλλα για πίτα
2 λίτρα γάλα
12 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτάλια βούτυρο
6 κουταλιές ζάχαρη
1 βανίλια
3 αυγά
κανέλα
χοντροκομμένα καρυδιά.
ξύσμα πορτοκαλιού προαιρετικά

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα αντικολλητική. Πριν ζεσταθεί ρίχνω το αλεύρι (η γαλατόπιτα θέλει αλεύρι, η μπουγάτσα σιμιγδάλι), ανακατώνω με το σύρμα καλά ώστε να διαλυθεί. Συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να πήξει και να μην κολλήσει. Μόλις γίνει χυλός σαν κρεμά μωρού, κατεβάζω από τη φωτιά. Ρίχνω το βούτυρο και την ζάχαρη και βανίλια.
Ανακατώνω να λυώσουν. Χτυπάω ελαφρώς 2 αυγά και τα προσθέτω ανακατώνοντας να μην βράσει το αυγό.

Στρώνω σε λαδωμένο ταψί ένα φύλλο ζαγορισιο. Το λαδώνω ελαφρώς με το πινέλο και ρίχνω κανέλα.
Στρώνω δεύτερο, λαδώνω με τον ίδιο τρόπο, ρίχνω κανέλα και χοντροκομμένα καρυδιά. Στρώνω 3ο φύλλο και ρίχνω την κρεμά. Φροντίζω να έχω ένα περιθώριο με τα φύλλα ώστε να τα γυρίσω 2 δάχτυλα.

Δεν θέλει περισσότερο, να είναι όμορφη, όχι καλυμμένη με φύλλα, άλλωστε δεν είναι πίτα που πρέπει να σκεπαστεί από φύλλα. Χτυπάω 1 αυγό και το σκορπίζω από πάνω. Ψήνω σε προθερμασμένο στους 190 περίπου μια ώρα, ανάλογα το
φούρνο. Δεν φουσκώνει τόσο ώστε να χυθεί όπως διαβάζω, δεν θέλει τρυπήματα. Ψήνεται μια χαρά.
Καλή επιτυχία (μπορείτε στην κρεμά να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού αν σας αρέσει)
ΠΗΓΗ: Roula Braimiotou

Advertisement

Δείτε Επίσης

Advertisement