Γεμιστές μελιτζάνες με λαχανικά (Ιμάμ μπαϊλντί) στην κατσαρόλα

 

ΥΛΙΚΑ :

 6 μελιτζάνες
 250 γρ. ελαιόλαδο
 2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
 2 πράσινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
 3 ντομάτες, κομμένες
 1/2 ματσάκι μαϊντανό
 λίγη ρίγανη
 6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
 αλάτι
 μαύρο πιπέρι
 1 πρέζα ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Αρχικά, ξεκινάτε με το πλύσιμο και το ξεφλούδισμα των μελιτζανών. Ξεφλουδίζετε ριγωτά την κάθε μελιτζάνα, κάνοντας μια ρίγα άσπρη, μία ρίγα μώβ.
Τις βάζετε σε ένα μπολ με αρκετό νερό και προσθέστε αλάτι για να ξεπικρίσουν. Αφήστε για
τουλάχιστον 30 λεπτά.


Στη συνέχεια, πλύνετε, στύψτε καλά με τα χέρια και στεγνώστε με χαρτί κουζίνας τις μελιτζάνες.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζετε τις μελιτζάνες κατά μήκος και τις ανοίγετε στη μέση, όχι όμως τις άκρες, σαν βαρκούλες.
Τηγανίζετε τις μελιτζάνες στο ελαιόλαδο. (Εναλλακτικά μπορείτε να τις ψήσετε, ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο). Βγάλτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αφήστε στην άκρη.
Για τη γέμιση Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και σοτάρετε μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνετε το σκόρδο και το σοτάρετε για λίγο.

Προσθέστε τις ψιλοκομμένες πιπεριές και ανακατέψτε 1-2 λεπτά
Κόψτε και προσθέστε τις ντομάτες. Ανακατέψτε 1-2 λεπτά. Προσθέστε στο μίγμα το μαϊντανό και τη ρίγανη.
Ρίχνετε το πιπέρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και βράστε για περίπου 10 λεπτά να πιεί να υγρά της.
Τοποθετήστε κάθε μελιτζάνα σε μια φαρδιά κατσαρόλα, με τα ανοίγματα προς τα πάνω, τη μία δίπλα στην άλλη.


Με ένα κουταλάκι, γεμίζετε με τη σάλτσα τα ανοίγματα που έχετε χαράξει στις μελιτζάνες. Πασπαλίζετε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά.


Όταν είναι έτοιμες και κρυώσουν λίγο τις μεταφέρετε προσεκτικά στο πιάτο.
Σερβίρετε και κρύο. Μπορείτε να διακοσμήσετε με επιπλέον καλά ψιλοκομμένο μαϊντανό. Είναι τέλειες!!

 

ΠΗΓΗ: turkishyummies.com