Στην σημερινή μας συνταγή κας Kaiti Vasilopoulou θα έρθουμε σε επαφή με την παραδοσιακή κουζίνα. Θα φτιαξουμε παραδοσιακό γιαουρτίνι που το έφτιαχναν
πολύ συχνά οι νοικοκυρες και μπορεί να είναι μία συνταγή που δεν έχει πολύ μεγάλη απήχηση, όμως εμείς θα την κάνουμε πιο γνωστή.

Υλικά:

Για το κέικ:

200 γρ ζάχαρη
100 γρ βούτυρο (μείγμα από αιγοπρόβειο φλωρά και ηλιέλαιο, 100 γρ συνολικά)
250 γρ γιαούρτι στραγγιστό (πλήρες)
4 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ σιμιγδάλι χοντρό
1,5 κ.γ. μπέικινγκ σκόνη διαλυμένο σε 2 κ.σ. κονιάκ
1/2 κ.γ. σόδα διαλυμένη στο χυμό μισού πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:

450 γρ ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
Φλούδα λεμονιού
Λίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Για το κέικ:

Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα και αφήστε τα στην άκρη.
Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
Προσθέστε τους κρόκους έναν έναν, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Ρίξτε το γιαούρτι και συνεχίστε το χτύπημα.
Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού, την βανίλια, το μπέικινγκ σκόνη διαλυμένο στο κονιάκ και την σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού. Χτυπήστε καλά μέχρι να φουσκώσει το μίγμα.
Ρίξτε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, χτυπώντας ελαφρώς.
Αφήστε το μίξερ και με μια σπάτουλα, ενσωματώστε απαλά τη μαρέγκα.
Ρίξτε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί 27 εκ. και ψήστε στους 200°C με αντιστάσεις για περίπου 30′.
Κάντε δοκιμή με ένα μαχαίρι για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί.

Για το σιρόπι:

Βάζετε στην κατσαρολα την ζάχαρη με το νερό
5’ βρασιμο απο την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει φλυδα λεμονιου και λίγο λεμονι χυμο στο τέλος
Περιχύστε το ζεστό σιρόπι στο χλιαρό κέικ.
Γιαουρτινί

Η Συνταγή είναι της κας Kaiti Vasilopoulou·