Κέικ Καρυδιού
Εγω το έφτιαξα με φουντούκι
Συστατικά
*Σκούρο στρώμα κέικ*
4 αυγά.
2 πρέζες αλάτι.
140 γραμμάρια ζάχαρη.
10 γραμμάρια ζάχαρη βανίλιας.
70 χιλιοστόλιτρα γάλα.
50 χιλιοστόλιτρα φυτικό λάδι.
120 γραμμάρια αλεύρι (τύπου 550).
10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ.
20 γραμμάρια καφέ.
*Λευκό στρώμα κέικ*
4 ασπράδια αυγών.
2 πρέζες αλάτι.
190 γραμμάρια ζάχαρη.
200 γραμμάρια αλεσμένα καρύδια.
*Κρέμα*
2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίος καφές.
120 ml ζεστό νερό.
4 κρόκοι αυγών
180 γραμμάρια ζάχαρη.
2 κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού.
250 γραμμάρια βούτυρο.
150 ml κρεμα γάλακτος.
*και*
3 κουταλιές της σούπας στιγμιαίος καφές + 200 χιλιοστόλιτρα ζεστό νερό
120 γραμμάρια καρύδια (χοντροκομμένα και ολόκληρα κομμάτια)
Καλούπι τσερκι 26cm
Εκτέλεση
Σκουρο Στρωμα Κεικ
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε για 2-3 λεπτά. Μετά προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών έναν-έναν και χτυπάμε να ενσωματωθούν για περίπου ένα λεπτό στη συνέχεια ρίχνουμε τη βανίλια το γάλα ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε,
το λάδι. Μέσα στο υγρό μείγμα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder και τον καφέ και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης να ενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψάκι φόρμα που έχουμε στρώσει στη βάση με χαρτί ψησίματος θα ήταν καλό να ήταν τσέρκι. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά σε 170 με 180 βαθμούς βγάζουμε από το φούρνο και κάνουμε το τσεκ της οδοντογλυφίδας αφαιρούμε το δαχτυλίδι από το τσέρκι και το αφήνουμε να κρυώσει το παντεσπάνι. Κοβουμε οριζόντια σε δύο μέρη(κατω μέρος πιο λεπτο).
Λευκό στρωμα Κεικ
Σε ένα μπολ ριχνουμε τα ασπράδια από 3 αυγά και τα χτυπάμε μαζί με αλάτι για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και αυξάνουμε την ταχύτητα για 2-3 λεπτά έως ότου πάρουμε μία μαρέγκα. Ριχνουμε το τριμμένο καρύδι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Ριχνουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι 26 εκατοστών και το χτυπάμε στον πάγκο
να κάτσει και ψήνουμε για 12 με 15 λεπτά στους 170-180 βαθμούς.
Για την κρέμα
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τον καφέ με το ζεστό νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους των αυγών μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε με ενα μίξερ χειρός για 2 λεπτά.
Μέσα στο μείγμα προσθέτουμε 2 κουταλιές από το μείγμα του καφέ και χτυπάμε, μετα το κορν φλάουρ και τον υπόλοιπο καφέ και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Βάζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου να δέσει η κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει Σε ένα άλλο μπωλάκι χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε την κρέμα σταδιακά και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σατιγί και αναμιγνύουμε τη σαντιγύ με την κρέμα που φτιάξαμε προηγουμένως και τα χτυπάμε με ένα μίξερ χειρος και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε στιγμιαίο καφέ και ζεστό νερό
Για την συναρμολόγηση
Ξεκινάμε τη συναρμολόγηση στη βάση ενός δίσκου στρώνουμε χαρτί ψησίματος και βάζουμε το πρώτο κομμάτι από το σκούρο στρωμα και το εμποδίζουμε με το μείγμα του καφέ που φτιάξαμε στο τέλος. Από πάνω απλώνουμε το 1/3 κρέμας από πάνω βάζουμε το παντεσπάνι λευκό στρυμα και απλώνουμε κρέμα και στο τέλος βάζουμε πάλι το παντεσπάνι απο το σκούρο χρώμα και τα πιέζουμε λίγο και το ραντίζουμε πάλι με το μείγμα του καφέ και
απλώνουμε το τρίτο μέρος της κρέμας. Αλείφουμε από πάνω με την κρέμα και γύρω-γύρω μετά παίρνουμε τριμμένο τριμμένο καρύδι και με το χέρι μας το κολλάμε γύρω-γύρω από το κέικ πάνω στην κρέμα και το γλυκό μας είναι έτοιμο διακοσμούμε αν θέλουμε με καρύδια
Καλη Επιτυχία να ειστε πάντα υγιείς