Υλικά:
500 γρ. πατάτες, βρασμένες και κομμένες σε φέτες
500 γρ. σελινόριζα, βρασμένη και κομμένη σε φέτες
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς κιλότο περασμενος μια φορα
2 κουταλιές της σούπας πολτός σκόρδου με κρεμμύδι
4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κουταλάκια του γλυκού θυμαρι ή ριγανη
500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
200 γρ. τριμμένο ρεγκάτο
ελαιόλαδο
ανθο αλατιου
πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει και να γινει σπυρωτος.
Προσθέτουμε τον πολτό σκόρδου με κρεμμύδι αλατίζω και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ριγανη και τον μαϊντανό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε μια στρώση πατάτες, αλατοπιπερώνουμε. Ακολουθεί μια στρώση σελινόριζα, μια στρώση κιμά, περιχύνουμε με κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με τριμμένο ρεγκάτο.
Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά, τελειώνοντας με μια στρώση πατάτες, κρέμα γάλακτος και τριμμένο ρεγκάτο. Tελειωνουμε με πατατες κρεμα γαλακτος και ραγκατο
Ψήνουμε το γκρατέν 180 βαθμούς για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να λιώσει το τυρί.
Σερβίρουμε το γκρατέν ζεστό.
Συμβουλές:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα τυριά που λιώνουν, όπως γραβιέρα ή κασέρι.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά, όπως καρότα ή πιπεριές.
Μπορείτε να προσθέσετε και μπαχαρικά όπως μοσχοκάρυδο.