Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!

Το γλυκό καρύδι! Για μένα, είναι όντως ο βασιλιάς των γλυκών του κουταλιού! Μοσχοβολάει, έχει αυτό το ιδιαίτερο άρωμα, και η υφή του… απλά λιώνει στο στόμα. Είναι λίγο μπελαλίδικο, να το πούμε, γιατί θέλει τον χρόνο του και την υπομονή του, αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει και με το παραπάνω. 

 

Γλυκό Καρύδι του Κουταλιού

Γλυκό Καρύδι του Κουταλιού

Η παραδοσιακή συνταγή για σπιτικό γλυκό καρύδι του κουταλιού, βήμα-βήμα, με όλα τα μυστικά για τέλεια υφή και γεύση. Ο βασιλιάς των γλυκών!

Prep Time 8 days
Cook Time 2 hours
Total Time 8 days 2 hours

Ingredients

  • 50 πράσινα καρύδια (πριν σκληρύνουν, συνήθως Μάιο-Ιούνιο)
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 6 ποτήρια νερό (για το σιρόπι)
  • Γαρίφαλα (καρφάκια, όσα θέλετε, 5-6 είναι καλά)
  • Κανέλα ξυλάκι (προαιρετικά, 1 μικρό ξυλάκι)
  • Ασβέστης (για τρόφιμα, από φαρμακείο ή είδη σπιτιού)

Instructions

┊◌🍳┊◌🥄┊◌🔪┊◌🥣┊◌🍳┊



    Προετοιμασία των καρυδιών (7 ημέρες):

    Παίρνω τα πράσινα καρύδια και τα καθαρίζω εξωτερικά από το πράσινο περίβλημα, χρησιμοποιώντας γάντια γιατί βάφει πολύ! Θα μείνει μόνο το άσπρο εσωτερικό.
    Τα βάζω σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο νερό.
    Για 7 ολόκληρες μέρες, αλλάζω το νερό πρωί και βράδυ (ή και πιο συχνά αν μπορώ). Αυτό το κάνω για να φύγει η πικράδα τους.
    Μούλιασμα στον ασβέστη (6 ώρες):

    Μετά τις 7 μέρες, φτιάχνω το νερό με τον ασβέστη. Σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό (όσο να σκεπάζει τα καρύδια), ρίχνω περίπου 4 κουταλιές της σούπας ασβέστη και ανακατεύω καλά να διαλυθεί.
    Βάζω τα καρύδια μέσα στο νερό με τον ασβέστη και τα αφήνω εκεί για 6 ώρες. Ο ασβέστης τα βοηθάει να γίνουν τραγανά και να διατηρήσουν το σχήμα τους.

    Ξέπλυμα και πρώτα βρασίματα:

    Μετά τις 6 ώρες, βγάζω τα καρύδια από τον ασβέστη και τα ξεπλένω πάρα πάρα πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Πρέπει να φύγει όλος ο ασβέστης.
    Παίρνω κάθε καρύδι και το τρυπάω σε διάφορα σημεία με ένα χοντρό βελόνι ή ένα μικρό καλαμάκι. Αυτό το κάνω για να εισχωρήσει το σιρόπι μέσα τους.
    Βάζω τα καρύδια σε μια κατσαρόλα με φρέσκο νερό και τα βράζω για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, τα σουρώνω και πετάω το νερό.
    Επαναλαμβάνω το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά με φρέσκο νερό και τα σουρώνω πάλι.
    Το κόλπο με το βελόνι (έλεγχος μαλακώματος):

    Μετά τα δύο βρασίματα, ξαναβάζω τα καρύδια σε φρέσκο νερό στην κατσαρόλα και τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν.
    Για να δω αν είναι έτοιμα, παίρνω ένα καρύδι και το τρυπάω με το βελόνι.
    Αν το βελόνι περνάει εύκολα, χωρίς να "κολλάει", τότε είναι έτοιμα. Τα σουρώνω και τα αφήνω στην άκρη.

    Στο λεμόνι:

    Σε ένα ποτήρι νερό, στύβω ένα λεμόνι (ή βάζω λίγο ξινό). Βάζω τα καρύδια σε αυτό το λεμονόνερο και τα αφήνω για μία ώρα. Αυτό τα βοηθάει να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.

    Τελικό βράσιμο:


    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (κατά προτίμηση φαρδιά), βάζω τη ζάχαρη με τα 6 ποτήρια νερό και ανακατεύω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά.
    Μόλις πάρει βράση, ρίχνω μέσα τα καρύδια (αφού τα έχω σουρώσει από το λεμονόνερο), τα γαρίφαλα και αν θέλω, το ξυλάκι κανέλας.
    Εδώ έρχεται το μυστικό μου: Εγώ δεν το ψήνω μονομιάς. Το ψήνω σιγά-σιγά, δηλαδή το ανάβω και το αφήνω να βράσει μέχρι να αρχίσει να πήζει λίγο το σιρόπι. Μετά το σβήνω και το αφήνω να κρυώσει εντελώς. Αυτό το επαναλαμβάνω γύρω στις 4 φορές (ή και περισσότερες, ανάλογα πόσο πυκνό θέλω το σιρόπι). Με αυτό τον τρόπο, το καρύδι ρουφάει καλύτερα το σιρόπι και γίνεται πιο μελωμένο.

    Όταν το σιρόπι έχει πήξει όσο θέλω (το δοκιμάζω βάζοντας μια σταγόνα σε κρύο πιατάκι), το γλυκό είναι έτοιμο.
    Αφήνω το γλυκό να κρυώσει και το φυλάω σε αποστειρωμένα βάζα. Είναι φανταστικό!

    Η Συνταγή είναι της κας Helen Yiatrou

Notes

Tips από εμένα:

  • Γάντια! Ειδικά στο καθάρισμα των καρυδιών, είναι απαραίτητα γιατί βάφουν πολύ τα χέρια.
  • Ποιότητα καρυδιών: Επιλέξτε πράσινα καρύδια που δεν έχουν σκληρύνει ακόμα το κέλυφος. Ρωτήστε σε λαϊκές αγορές ή σε αγροτικές περιοχές.
  • Πυκνότητα σιροπιού: Για να δείτε αν το σιρόπι έχει δέσει, ρίξτε μια σταγόνα σε ένα κρύο πιατάκι. Αν στέκεται και δεν απλώνει αμέσως, είναι έτοιμο.
  • Αποθήκευση: Βάλτε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και φυλάξτε το σε δροσερό, σκιερό μέρος. Μπορεί να κρατήσει για μήνες!

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή