Αυτό το Γλυκό Κοπεγχάγη φτιάχτηκε προς τιμή του βασιλιά γεωργίου του πρώτου ο οποίος γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη. Στις δεκαετίες του 60 και 70 ήταν ένα πολύ δημοφιλές γλυκό της αστικής κουζίνας εκείνης της εποχής σε αρκετές περιοχές της στερεάς ελλάδας χρησιμοποιούν μόνο αμύγδαλα
Υλικά:
Για τη γέμιση:
300 γρ. καρύδια τριμμένα
400 γρ. ζάχαρη
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου)
6 αυγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. baking powder
Για τα φύλλα:
8 φύλλα κρούστας
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό (λιωμένο)
Για το σιρόπι:
800 γρ. ζάχαρη
700 ml νερό
Εκτέλεση:
για την γέμιση:
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τους κρόκους, το baking powder και την κανέλα. Χτυπάμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τα καρύδια. Ανακατεύουμε πολυ καλά με μια μαρίζ (σπάτουλα).
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ενσωματώνουμε απαλά στο μείγμα με κυκλικές κινήσεις.
Στρώσιμο στο ταψί:
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 20×30 εκ.
Στρώνουμε 4 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας το καθένα.
Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα.
Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήσιμο:
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αέρας και αντιστάσεις) για 50 λεπτά.
Σιρόπι:
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 7 λεπτά.
Σιρόπιασμα:
Μόλις βγει το γλυκό από τον φούρνο, το περιχύνουμε ζεστό με το ζεστό σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
Σερβίρισμα:
Κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε!
Σημειώσεις:
Μπορείς να προσαρμόσεις την ποσότητα ζάχαρης ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.
Αντί για καρύδια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αμύγδαλα ή φουντούκια.
Για πιο έντονο άρωμα, μπορείς να προσθέσεις λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού στη γέμιση.
Καλή επιτυχία!
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Ευχαριστώ πολύ που μοιραστήκατε μαζί μου την συνταγή σας για γλυκό καρπούζι! Ακούγεται πεντανόστιμο και η λεπτομερής περιγραφή σας είναι πολύ χρήσιμη.
Ας δούμε τα βήματα:
Υλικά:
2 κιλά φλούδες καρπουζιού και παχος 1 ποντο
2 κιλά ζάχαρη
2 ποτήρια του νερού νερό
3 μεγάλα λεμόνια
30 γαρύφαλλα
2 ξύλα κανέλας
1/2 μπουκαλάκι κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση:
Προετοιμασία των φλουδών:
Πλένουμε καλά τις φλούδες καρπουζιού και αφαιρούμε το πράσινο και το κόκκινο μέρος.
Κόβουμε τις φλούδες σε μικρά και άλλα πιο μεγάλα κομμάτια, σε πάχος σαν χοντρό καλαμάκι
Βράζουμε τις φλούδες για 20 λεπτά.
Μετά τα σούρωσα και τα έβαλα σε ταψί τα άλλαξα πολλά νερά να παγώσουν καλά.
Μουλιάζουμε τις φλούδες σε νερό με 3 λεμόνια στημενα για 2 ώρες.
Ξεπλένουμε ξανά καλά τις φλούδες από το νερό και το λεμόνι.
Σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε 2 κιλά ζάχαρη και 2 ποτήρια του νερού νερό.
Βράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τις φλούδες καρπουζιού και βράζουμε για 20 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 24 ώρες.
Ολοκλήρωση:
Την επομενη μέρα προσθέτουμε 30 γαρύφαλλα, 2 ξύλα κανέλας, 1/2 μπουκαλάκι κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες.
Βράζουμε για 20 λεπτά. το γλυκό ήταν έτοιμο.
*εδώ να πω ότι το βράσιμο για τον καθένα μπορεί να είναι διαφορετικό,αναλόγως πως το θέλετε βρασμένο αρκετά ή οχι
Εγώ έκανα αυτούς τους χρόνους γιατί το θέλω λίγο τραγανό.
Οπότε καταλαβαίνετε είναι θέμα γούστου.
Μόλις το έσβησα,έβαλα τα βάζα μου στον φούρνο για αποστείρωση και όπως ήταν ζεστά,ζεστό και το γλυκό μου τα γέμισα ναι τα έκλεισα γυρίζοντας τα ανάποδα.
Αυτά έκανα εγώ,έγινε πεντανόστιμο και τραγανό.
Σας ευχομαι καλή επιτυχία αν το φτιάξετε.
Η Συνταγή είναι της κας Εβελινα Γιαννουλη