Το Γλυκό με φρυγανιές με γεύση εκμέκ είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά! Είναι τόσο δροσερό, με αυτή την υπέροχη γεύση του εκμέκ που μας θυμίζει τα παλιά, και γίνεται τόσο εύκολα που θα το φτιάχνετε ξανά και ξανά. Εμπνευσμένο από τη συνταγή της κυρίας Georgia Chatzimanoli-Grimwood, αυτό το Γλυκό με φρυγανιές με γεύση εκμέκ είναι ιδανικό για να κερδίσετε τις εντυπώσεις, χωρίς να περάσετε ώρες στην κουζίνα!

Υλικά:

Για την βάση:
Φρυγανιές
Σιρόπι (2 ποτήρια νερό, 1 ½ ποτήρι ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλα)

Κρέμα πατισερί:
800 ml γάλα
200 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. κορνφλάουρ
4 κρόκους
160 με 200 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
1 κ.σ. βούτυρο
(Κανέλα για πασπάλισμα)

300 ml κρέμα γάλακτος για το τελείωμα

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε το σιρόπι. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε 3 με 5 λεπτά.

Σε ένα πιρέξ στρώνουμε τις φρυγανιές αφού πρώτα τις βουτάμε στο χλιαρό σιρόπι. Βάζουμε 2 στρώσεις φρυγανιές.

Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε την πατισερί. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με τα 200 ml κρέμα γάλακτος (από το μίγμα κρατάμε 100ml για να διαλύσουμε το κορνφλάουρ). Συνεχίζουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους και χτυπάμε πολύ καλά. Ανάβουμε την εστία και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να ζεσταίνεται το γάλα. Ρίχνουμε το μίγμα με το κορνφλάουρ και τις βανίλιες και 1 κουταλιά βούτυρο. Μόλις πήξει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μίγμα σε ένα γυάλινο μπολ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη την επιφάνεια της κρέμας και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την προσθέσουμε στις φρυγανιές.

Στη συνέχεια χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί. Μόλις ρίξουμε την πατισερί, ρίχνουμε μπόλικη κανέλα και με ροζέτες σαντιγί διακοσμούμε το γλυκό μας.

H Συνταγή είναι της κας Georgia Chatzimanoli-Grimwood