Υλικά
για τη ζύμη:
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
2 κ.σ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
3 αυγά (χτυπημένα)
80 ml φρέσκο γάλα (χλιαρό)
40 ml νερό (χλιαρό)
20 γρ νωπή μαγιά
60 γρ βούτυρο (λιωμένο, ζεστό)
για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
Χυμός από μισό λεμόνι
20 γρ κονιάκ
Επιπλέον υλικά:
Μαρμελάδα βερίκοκο
Σαντιγί
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, το χλιαρό γάλα και νερό, και 3 κ.σ. αλεύρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέτουμε το αλάτι γύρω από το αλεύρι. Στη λακκούβα, ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, είτε στο μπολ είτε σε λαδωμένη επιφάνεια, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα για μπαμπά και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Ψήνουμε τον μπαμπά στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσει καλά, για περίπου 30-40 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν είναι έτοιμος – αν βγαίνει καθαρό, είναι ψημένος.
για το Σιρόπι
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το κονιάκ για 5 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς (περίπου 10 λεπτά) πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Μόλις βγάλουμε τον μπαμπά από τον φούρνο, τον σιροπιάζουμε αμέσως με το χλιαρό σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφήσει καλά το σιρόπι.
Αφού κρυώσει εντελώς ο μπαμπάς, τον αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα. Αλείφουμε την επιφάνειά του με μαρμελάδα βερίκοκο
και κόβουμε σε μερίδες. Γεμίζουμε κάθε μερίδα με σαντιγί πριν σερβίρουμε.