Υλικά:
1 κιλό λευκά κεράσια
1 κιλό ζάχαρη
Χυμός από ½ λεμόνι
2-3 φέτες λεμονιού
Εκτέλεση:
Πλένω πολύ καλά τα κεράσια. Με ένα ειδικό εργαλείο ή με ένα τσιμπιδάκι, αφαιρώ προσεκτικά τα κουκούτσια τους, προσπαθώντας να μην χαλάσω το σχήμα τους.
Βάζω τα καθαρισμένα κεράσια σε μια κατσαρόλα και τα καλύπτω με τη ζάχαρη. Τα αφήνω έτσι για 3-4 ώρες, ή και όλη τη νύχτα, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω τον χυμό από το μισό λεμόνι και τις φέτες λεμονιού. Ανακατεύω απαλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το γλυκό να αρχίσει να βράζει.
Μόλις πάρει βράση, το αφήνω να βράσει για 2 λεπτά. Μετά, το αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
Επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία του βρασίματος και του κρυώματος άλλες 3 φορές (συνολικά βράζουμε το γλυκό τέσσερις φορές). Αυτό βοηθάει να δέσει σιγά-σιγά το σιρόπι και να μείνουν τα κεράσια ολόκληρα.
Την τελευταία φορά που θα βράσει, το αφήνω να πάρει μια δυο βράσεις και το αποσύρω από τη φωτιά. Αφαιρώ τις φέτες λεμονιού.
Αφήνω το γλυκό να κρυώσει λίγο και μετά το αδειάζω σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα. Τα κλείνω καλά.
Αυτό το γλυκό είναι υπέροχο σκέτο, πάνω σε παγωτό, για να γλυκάνετε τον καφέ σας ή ακόμα και με γιαούρτι.
Για να μην αφρίσει πολύ το γλυκό όταν βράζει, μπορείτε να προσθέσετε στην αρχή λίγο βούτυρο (ένα κουταλάκι του γλυκού).
Αν θέλετε το σιρόπι πιο πηχτό, στην τελευταία βράση μπορείτε να το αφήσετε να βράσει λίγο περισσότερο, μέχρι να δέσει όσο σας αρέσει.
Τα αποστειρωμένα βάζα βοηθούν το γλυκό να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό.