Κέικ με Αβοκάντο και ξηρούς καρπούς

Έχετε ονειρευτεί ποτέ ένα κέικ που μπορείτε να φάτε χωρίς να φοβάστε τις θερμίδες και τις ζυγαριές ;
Προσωπικά, εγώ – ΝΑΙ! Και έχω δοκιμάσει μερικές πολύ επιτυχημένες συνταγές, αλλά αυτή είναι η κορυφή. Πολύ νόστιμο και ακόμα πιο εύκολο!

Υλικά

για την κρέμα:
1 μαλακό αβοκάντο
3 κρόκους αυγών
3 κουταλιές της σούπας μέλι (περίπου 40 g)
4 πλήρεις κουταλιές της σούπας κρεμώδες τυρί cottage, 150 g ή στραγγιστό γάλα ή ξινή κρέμα ή μείγμα αυτών των προϊόντων
3 πλήρεις κουταλιές της σούπας κακάο

για το παντεσπανι:

3 ασπραδια
6 τεμ. μικρους χουρμαδες + λίγο στέβια ή 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη /
½ ένα φλιτζάνι φιστίκια – έβαλα φουντούκια.

Εκτέλεση

Για την προετοιμασία παντεσπανι:
Χτυπάμε τα 3 ασπραδια σε μαρέγκα με το προτιμώμενο γλυκαντικό (στεβια – ζαχαρη),
Προσθέστε τα αλεσμένα φουντουκια πολύ προσεκτικά στην μαρεγκα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα και τέλος προσθέστε τους ψιλοκομμένους χουρμάδες ή αλεσμένους σε ένα μπλέντερ.
* Μπορείτε να βάλετε χουρμαδες και ξηρούς καρπούς σε ένα μπλέντερ και να τα αλέσετε και στη συνέχεια να προσθέσετε σταδιακά στο μείγμα μαρέγκας.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς, σχηματίστε 2 ίσους κύκλους του μείγματος σε χαρτί ψησίματος στο ταψί του φούρνου, καθώς είναι ο μεγαλύτερος.
Ή μπορείτε απλά να σχηματίσετε ένα μεγάλο ορθογώνιο και να το χωρίσετε σε δύο ίσα μέρη μετά το ψήσιμο. Ψήνουμε έως ότου απο πάνω ελαφρώς ροδίσει ή έως ότου σταματήσει η επιφάνειά τους είναι μαλακη στην αφή.
Θα είναι μαλακά όταν αφαιρούνται από το φούρνο, αλλά σκληραίνουν μόλις κρυώσουν.
Μόλις κρυώσει εντελώς, αφαιρέστε από το χαρτί πολύ προσεκτικά.

Για την κρέμα:
Κάντε Πουρέ το αβοκάντο σε ένα μπολ και προσθέστε όλα τα άλλα υλικά, χτυπήστε με ένα μίξερ ή σε έναν μπλεντερ.
Η τελική κρέμα έχει τόσο πλούσια γεύση σοκολάτας που αν δεν ήξερα από τι φτιάχτηκε, θα νόμιζα ότι ήταν υγρή σοκολάτα.
* Εάν έχετε ανησυχίες (όπως εγώ) για τους ωμούς κρόκους αυγού, παστεριώστε τους σε ένα μπεν μαρι για 10 λεπτά μέχρι να γίνουν λευκοί, αλλά προσέξτε να μην τους μετατρέψετε σε ομελέτα η φωτιά πρέπει να είναι σχετικά χαμηλή.

Συναρμολόγηση της τούρτας:
Τοποθετήστε το πρώτο παντεσπανι σε μια μεγάλη πλάκα ή ένα μικρό ταψί, απλώστε τη μισή κρέμα στην κορυφή και μετά βάλτε το επόμενο παντεσπανι και απλώστε το άλλο μισό.
Η διακόσμηση είναι στο γούστο σας.
Το έκανα δύο φορές με διαφορετικές διακοσμήσεις.
Λαμβάνεται ένα πολύ νόστιμο κέικ και είναι πολύ εύκολο. Προτείνω!

Παστερίωση Κρόκων αυγών:
Κτυπάμε τους κρόκους, προσθέτοντας ένα από τα υγρά, που προβλέπονται από την συνταγή π.χ. νερό, χυμός, γάλα, αλλά όχι λάδι ή μαργαρίνη, σε αναλογία τουλάχιστον 2 κουταλιές της σούπας υγρά για κάθε 1 κρόκο αυγού.  Ζεσταίνουμε το μίγμα σε πολύ χαμηλή φωτιά (εδώ ένα θερμόμετρο βοηθάει) και μόλις πάει να κάνει φουσκάλες, το αποσύρουμε από την φωτιά και κτυπάμε γρήγορα με τον αναδευτήρα.  Ξαναβάζουμε στην φωτιά και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, κάθε φορά, που πάει να κάνει φουσκάλες.  Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί όταν οι κρόκοι έχουν παραμείνει στην θερμοκρασία των 60 βαθμών για 3 λεπτά.  Κρυώνουμε και χρησιμοποιούμε τα κροκάδια στην συνταγή, κανονικά.

 

Προηγούμενο άρθροΓια τα πιο αφράτα τηγανητά κεφτεδάκια…δείτε το μυστικό τους
Επόμενο άρθροΙταλικά μπισκότα βουτύρου (Σπιτική Συνταγή)