Γλυκό του κουταλιού με ολόκληρα Σύκα

Λίγα για τα σύκα μου

Μου αρέσουν τόσο πολύ τα σύκα που θα κάνω τα πάντα για αυτά! Έχω μπει σε αυλές άλλων, τα έχω κρύψει από τα παιδιά μου  και έχω αρρωστήσει από την υπερβολική κατανάλωση. Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό περιορίζω την ποσότητα λόγω της τρελής ποσότητας θερμίδων σε αυτά.
Τι κάνω με τα σύκα…κρέμες, κέικ, τα ψήνω με μπλε τυρί, με κατσικίσιο τυρί και προσούτο, τα βάζω σε σαλάτες, τα παγώνω, τα στεγνώνω, φτιάχνω ένα μοναδικό σιρόπι από τα φύλλα τους και φυσικά διάφορα είδη μαρμελάδα.

Είμαι πολύ χαρούμενος που δημοσιεύω αυτή τη συνταγή γιατί είναι από τις πιο επιτυχημένες που έχω φτιάξει ποτέ.
Τα σύκα παραμένουν ολόκληρα, χρυσαφένια, και κάθε φρούτο είναι εμποτισμένο με σιρόπι, το οποίο από μόνο του είναι διαυγές και ένα εκπληκτικό κεχριμπαρένιο χρώμα.
Η τεράστια συκιά στην αυλή του χωριού μου πρόσφερε απλόχερα τον μυρωδάτο και νόστιμο καρπό της για αυτο το γλυκο.

Καταρχήν να σας προειδοποιήσω ότι είναι εξαιρετικά εύκολο στην παρασκευή της, αλλά πρέπει να αφιερώσετε χρόνο σε αυτήν.
Ξεκινήστε να το κάνετε το απόγευμα γιατί πρέπει να καθίσει όλη τη νύχτα και να το τελειώσετε την επόμενη μέρα.

Οπότε για μία δόση χρειάζεστε /έκανα το διπλό φυσικά/:

1 κιλό σύκα – ώριμα, αλλά όχι εντελώς μαλακά.
1 κιλό ζάχαρη
150 ml νερό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού, τον οποίο αντικατέστησα με το υπέροχο μηλόξυδο του μπαμπά μου
1 κγ λαιμ χυμο
1 κουπα βούτυρο

Για να μουλιάσουν τα φρούτα:
1 λίτρο κρύο νερό
2 κουτ διττανθρακική σόδα

Εκτέλεση

Τα σύκα πλένονται προσεκτικά και αφήνονται με ένα πολύ μικρό μέρος του κοτσανιού. Αυτό θα τους βοηθήσει να παραμείνουν ολόκληρα.
Μουλιάζονται στο νερό με τη σόδα διαλυμένη μέσα και αφήνονται για 3 ώρες.
Αυτό είναι μέρος της μαγείας που εμποδίζει τα σύκα να μαλακώσουν και να σχιστούν. Αφού στραγγίξετε το νερό, θα παρατηρήσετε ότι ο καρπός είναι σημαντικά πιο σφιχτός και ελαφρώς ελαφρύτερος. Σύμφωνα με τον συγγραφέα της συνταγής, αυτό ισχύει και για άλλα είδη
φρούτων. Του χρόνου θα δοκιμάσω αυτή τη μέθοδο με φράουλες και κεράσια.

Φτιάχνουμε ένα σιρόπι από τη ζάχαρη και το νερό και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 5 λεπτά.
Αν τα σύκα είναι πολύ γλυκά όπως τα δικά μου. μειώστε την ποσότητα της ζάχαρης καθώς και του νερού.
Πολύ προσεκτικά βάζουμε τα σύκα και το λάιμ. χυμό/ξύδι/στο σιρόπι και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.
Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μια πιο φαρδιά κατσαρόλα. Βράζετε για 15 λεπτά, μην την ανακατεύετε ποτέ.
Με ένα κουτάλι πιέζουμε απαλά και βουτάμε τα σύκα στο σιρόπι ή κουνάμε απαλά την κατσαρόλα. Μετά από 15 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε όλη τη νύχτα. Σε αυτό το διάστημα, κάθε φρούτο θα γεμίσει με σιρόπι. Στην αρχή θα σας φανεί ότι το σιρόπι δεν είναι αρκετό και ότι δεν θα σκεπάσει τα φρούτα, αλλά αργότερα θα βγάλουν επιπλέον υγρό και η ποσότητα του θα αυξηθεί.

Την επόμενη μέρα ανάβουμε ξανά το γλυκό και αφού πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Τώρα μπορείτε να προσθέσετε το χυμό λεμονιού, που θα συμβάλει στο να διατηρηθεί το ωραίο χρώμα των σύκων.
Αν σχηματιστεί αφρός, προσθέστε το βούτυρο. Έχει την ιδιότητα να «ρουφάει» τον αφρό.
Δεν χρειάστηκε.
Αφήνουμε την κατσαρόλα σε δροσερό μέρος να κρυώσει εντελώς και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τελευταία φορά – αφού βράσει για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Επειδή η δόση μου ήταν διπλάσια, το έβρασα αρχικά για 20 λεπτά και μετά και τις δύο φορές για 15 λεπτά.
Ρίξτε προσεκτικά τα φρούτα σε βάζα και περιχύστε τα με το ζεστό σιρόπι. Εάν υπάρχουν σπόροι στο σιρόπι, μπορείτε να το στραγγίσετε ή να τους ξεφλουδίσετε με ένα μεταλλικό σουρωτήρι. Δεν χρειάστηκε.
Κλείνουμε κάθε βάζο αφού συμπληρώσουμε με σιρόπι και αναποδογυρίζουμε. Αν χρειαστεί, το ξαναζεστάνουμε άλλη μια φορά. Γυρίστε το γλυκό αφού κρυώσουν τελείως τα βάζα.

Μου περίσσεψε ακόμη και λίγο από το αρωματικό σιρόπι, το οποίο επίσης σφράγισα σε βάζο και το οποίο θα χρησιμοποιήσω για επικάλυψη παγωτού ή για dressing.

ΠΗΓΗТеФтерче с рецепти
Προηγούμενο άρθροΑγαπημένο γλυκό με κανταΐφι και μοτσαρέλα – κουνεφέ. Τρώγεται ζεστό.
Επόμενο άρθροΣούπα κρέμα μπρόκολο! … με σουβλάκι κοτόπουλου και κρουτόν 🤫🧑‍🍳