Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!

Αυτά τα ζαχαρένια “σαλιγκαράκια” ή “κουλουράκια” είναι ό,τι πρέπει για τον καφέ ή το τσάι μας, και το καλύτερο είναι ότι γίνονται στο πι και φι! Με λίγο κεφίρ και απλά υλικά, έχουμε ένα αφράτο και μοσχομυριστό κέρασμα. Εγώ τα φτιάχνω συχνά όταν θέλω κάτι γρήγορο και νόστιμο.

  • Ζαχαρένια Κουλουράκια με Κεφίρ

    Χρυσαφένια, ζαχαρωμένα κουλουράκια σε σχήμα σαλιγκαριού σε ένα ταψί, φρεσκοψημένα.

    Εύκολη και γρήγορη συνταγή για ζαχαρένια κουλουράκια ("σαλιγκαράκια") με κεφίρ. Αφράτα, μοσχομυριστά και ιδανικά για τον καφέ ή το τσάι. Χρόνος προετοιμασίας 20', ψήσιμο 20'.

    Prep Time 25 minutes
    Cook Time 20 minutes
    Total Time 45 minutes

    Ingredients

    • 120 ml κεφίρ
    • 1 αυγό
    • 50 ml ηλιέλαιο (ή άλλο φυτικό λάδι)
    • 30 γραμμάρια ζάχαρη (περίπου 2 κουταλιές της σούπας, για τη ζύμη)
    • 250-270 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 2 κούπες)
    • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
    • Ξύσμα από 1 λεμόνι
    • Επιπλέον ζάχαρη για το πασπάλισμα (περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας)

    Instructions

    ┊◌🍳┊◌🥄┊◌🔪┊◌🥣┊◌🍳┊

    1. Ετοιμάζω τη ζύμη: Σε ένα μπολ, ρίχνω το κεφίρ, το αυγό και τη ζάχαρη (για τη ζύμη). Τα ανακατεύω καλά με ένα σύρμα ή ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
      Προσθέτω το ηλιέλαιο και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύω ξανά.
      Ρίχνω μέσα λίγο από το αλεύρι (περίπου τη μισή ποσότητα) και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύω να ενσωματωθούν.
      Συνεχίζω να προσθέτω το υπόλοιπο αλεύρι σιγά-σιγά, ζυμώνοντας με τα χέρια μου, μέχρι να πάρω μια μαλακή και ελαστική ζύμη που να μην κολλάει. Προσοχή μην το παραζυμώσεις!
    2. Πλάθω τα κουλουράκια: Χωρίζω τη ζύμη σε 16 ίσα κομμάτια και τα πλάθω σε μπαλάκια.
      Παίρνω κάθε μπαλάκι και το ανοίγω με τον πλάστη σε ένα λεπτό στρογγυλό φύλλο.
      Πασπαλίζω την επιφάνεια του φύλλου με λίγη ζάχαρη (από την επιπλέον ποσότητα).
      Τυλίγω το φύλλο σε ένα σφιχτό ρολό.
      Μετά, παίρνω το ρολό και το τυλίγω σε σχήμα "σαλιγκαριού" ή "κουλουριού", φέρνοντας την άκρη προς τα κάτω για να κολλήσει και να μην ανοίξει στο ψήσιμο.
    3. Ψήσιμο: Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 °C. Παίρνω κάθε "σαλιγκάρι" και βουτάω τη μία του πλευρά (αυτή που θα είναι προς τα πάνω στο ταψί) στη ζάχαρη.
    4. Τα τοποθετώ σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με τη ζαχαρωμένη πλευρά προς τα πάνω.
      Ψήνω στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ωραία.

      Έτοιμα τα ζαχαρένια μας κουλουράκια! Μοσχοβολάνε και είναι πεντανόστιμα!

    Notes

    Tips από εμένα:

    Το κεφίρ κάνει τη ζύμη πολύ αφράτη. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξινόγαλο ή γάλα με λίγο ξύδι.
    Μην παραψήσετε τα κουλουράκια, γιατί θα σκληρύνουν.
    Μπορείτε να προσθέσετε και λίγη κανέλα μαζί με τη ζάχαρη για πασπάλισμα, αν σας αρέσει.

    Έκανες αυτή την συνταγή;

    Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή