Αυτή η συνταγή για μπιφτέκια γεμιστά με γραβιέρα και κολοκυθάκια είναι μία συνταγή που έκανε ο πατέρας μου όταν ψήναμε στο χωριό.
Ο συνδυασμός του κιμά με τα λαχανικά και το τυρί δημιουργεί μια γευστική αρμονία που θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά:
500 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς
200 γραμμάρια γραβιέρα, κομμένη σε κύβους
2 κολοκυθάκια, τριμμένα
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα και σοταρισμένα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1 σφηνάκι λευκό κρασί
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
1 πρέζα κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τον κιμά, τα τριμμένα κολοκυθάκια, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, το κύμινο, τη φρυγανιά, το λευκό κρασί, το αυγό, το κέτσαπ, την κανέλα και τη μουστάρδα.
Αλατοπιπερώστε καλά και ζυμώστε το μείγμα με τα χέρια σας μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Πλάθετε τον κιμά σε στρογγυλά μπιφτέκια.
Κάντε μια τρύπα στο κέντρο κάθε μπιφτεκιού και γεμίστε την με ένα κομμάτι γραβιέρα.
Κλείστε καλά την τρύπα και απλώστε να μπιφτέκια στο χέρι και φροντίστε να μην βγει η γραβιέρα κατά το ψήσιμο.
Ψήστε τα μπιφτέκια σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για 30-40 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά και να ροδίσουν.
Μπορείτε να σερβίρετε τα μπιφτέκια με πουρέ πατάτας ή ρύζι και μια δροσερή σαλάτα.
Κάποια Tips:
Για πιο πικάντικα μπιφτέκια, μπορείτε να προσθέσετε 1/4 κουταλάκι του γλυκού καυτερή πάπρικα ή τσίλι σε σκόνη.
Αντί για γραβιέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο τυρί που λιώνει εύκολα, όπως φέτα, κασέρι ή τσένταρ.
Μπορείτε να ψήσετε τα μπιφτέκια και σε σχάρα ή σε τηγάνι.
Καλή όρεξη!