Η ζύμη είναι αέρινη, τρυφερή και ζουμερή. Ετοιμάζεται γρήγορα και απλά δεν αποτυγχάνει.
Συστατικά:
Αλεύρι – 350 g
Ζάχαρη – 300 g, ζάχαρη άχνη – 15 g
Βούτυρο – 200 g
Αυγά – 6
Μπέικιν πάουντερ – 12-15 g,
1πρέζα αλάτι
Ρούμι – 2 κουταλιές της σούπας, ή εσανς ρούμι – 1 κουτ
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Επιπροσθέτως:
Καρύδια – 150 g
Εκτέλεση:
Ψιλοκόψτε τους ξηρούς καρπούς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Ετοιμάστε ένα ταψί (25 × 35 εκ.), καλύψτε το με χαρτι ψησίματος.
Χωρίζουμε τα ασπραδια από τους κρόκους. Χτυπάμε το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη – 150 g, τη ζάχαρη αχνη, μια πρέζα αλάτι μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε τους κρόκους έναν έναν, χτυπωντας συνεχώς ταυτόχρονα. Προσθέτουμε ρούμι ή εσάνς και ξύσμα λεμονιού.
Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα, προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη (τα υπόλοιπα 150 γρ.).
Προσθέστε την μαρέγκα στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε προσεκτικά. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ.
Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία. Βάζουμε την έτοιμη ζύμη σε ένα ταψί και την ισιώνουμε προσεκτικά.
Πασπαλίζουμε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Ψήνουμε περ. 25 – 30 λεπτά.
Η Συνταγή είναι της Erika Oszuszki
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Υλικά
1 βούτυρο ανάλατο ή 1 ποτ.ηλιέλαιο καλά γεμάτο ή 250γρ φυτικό βούτυρο (Spry ή Βιτάμ)
1.1/2-2 ποτ.ζάχαρη (όσο γλυκό το θέλουμε)
5 αυγά
1/2ποτ. γάλα
3/4ποτ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1/2κγ. σόδα
1/4 κγ.γαρύφαλο
1 βανίλια
2-3 κγ.μπεικιν πάουντερ
1/3 ποτ.κονιάκ (70γρ.)
4 ποτ.αλεύρι (500γρ.)
1 ποτ.αμύγδαλα σπασμένα
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη καλά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ενα-ένα χτυπάμε ακόμη λίγο να ενωθούν.Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την βάζουμε. Μετά τα υπόλοιπα υλικά εκτός το μπεικιν πάουντερ και αλεύρι,τα κοσκινίζουμε και τα βάζουμε στο τέλος. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Λαδώνουμε το ταψί, βάζουμε στον πάτο του ταψιού λαδόχαρτο,το λαδώνουμε για να βγαίνει εύκολα από το ταψί.
Τέλος τα αμύγδαλα φιλέ
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170βαθμους αντιστάσεις για μια ώρα.
Καλή επιτυχία!
Η Συνταγή είναι της κας Despo Ermogenous
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Συστατικά:
165 γρ. Αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο
2 πορτοκάλια (ξύσμα και χυμός)
1 λεμόνι (ξύσμα)
1 φλιτζάνι (200 γρ.) Ζάχαρης
4 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
1,5 φλιτζάνια (225 γρ.) Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπεικιν παουντερ (6 γρ.)
για το γλάσσο:
1 πορτοκάλι (χυμός)
1/4 φλιτζάνι (30 γρ.) Ζάχαρης σε σκόνη
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 ° C.
Λιώνουμε το βούτυρο κομμένο σε τεμάχια στο φούρνο μικροκυμάτων (για 30 δευτερόλεπτα, και ίσως 10 δευτερολέπτων ακόμη, ανάλογα με τις ανάγκες). Αφήστε το να κρυώσει.
2. Σε ένα μπολ, συνδυάστε το τριμμένο ξύσμα από δύο πορτοκάλια, το χυμό τους και το ξύσμα του λεμονιού.
3. Σε ένα χωριστό μεγαλύτερο μπολ, χτυπήστε μαζί τα αυγά με τη ζάχαρη.
Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και το παραπάνω μείγμα εσπεριδοειδών (ξύσμα και χυμό) και χτυπήστε λίγο περισσότερο. Ανακατέψτε το αλεύρι και το μπεικιν παουντερ και αναμείξτε μέχρι να συνδυαστούν καλα.
4. Λιπάνετε ένα ταψί (23 cm) (με αποσπώμενο πάτο) με βούτυρο και αλεύρι. Χρησιμοποίησα χαρτί ψησ’ιματος για το κατώτατο σημείο και απλώς βουτύρωσα τις πλευρές. Ρίξτε το μείγμα και το ισιώστε με ένα κουτάλι.
Ψήνουμε στους 175 ° C για 30-35 λεπτά, μέχρι ελαφρώς να πάρει ωραίο χρώμα. Απενεργοποιήστε το φούρνο και αφήστε το κέικ μέσα στο φούρνο για πέντε λεπτά.
5. Όταν το κέικ είναι σχεδόν έτοιμο, ετοιμάστε το γλάσσο. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με ζάχαρη άχνη. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά και το περνάμε μέσα από ένα πλέγμα.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το αφαιρέσετε από την φόρμα και ρίξτε με ένα κουτάλι το πορτοκαλί σιρόπι.