Ζουμερό Κέικ με σάλτσα μήλου

Συστατικά:

2 φλιτζάνια ζάχαρη
3/4 φλιτζάνι βούτυρο
1/2 φλιτζάνι σάλτσα μήλου*
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 αυγά
3 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα ψησίματος
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι αλάτι
2 μήλα ψημμένα, ξεφλουδισμένα, χωρίς πυρήνες και ψιλοκομμένα
Για το γλασο:
1 φλιτζάνι ζάχαρη σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού γάλα
1/2 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε μαζί τη ζάχαρη και το βούτυρο. Αφού συνδυαστεί καλά, προσθέστε την σάλτσα μήλου, το εκχύλισμα βανίλιας και τα αυγά.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι, τη σόδα ψησίματος, την κανέλα και το αλάτι.
Προσθέστε αργά το μείγμα αλευριού στο μείγμα βουτύρου και αναμείξτε μέχρι να συνδυαστούν καλά.
Ρίξτε τα μήλα και, στη συνέχεια, μεταφέρετε το μείγμα σε 1 στρογγυλή φόρμα για κεικ .
Ψήνετε στους 180 βαθμούς C για 1 ώρα και 20 λεπτά μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχει εισαχθεί στο κέντρο. Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά και, στη συνέχεια, αφαιρέστε το από τη φόρμα.
Συνδυάστε τη ζάχαρη άχνη, το γάλα και το βούτυρο σε ένα μικρό μπολ και χτυπήστε μαζί.
Ραντίστε πάνω από το κέικ ενώ είναι ακόμα ζεστό.

Σπιτική Σάλτσα Μήλου
Υλικά
1 κ. μήλα Gala ή Delicious
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 ½  κ.σ. καστανή ζάχαρη (αν θέλουμε)

Εκτέλεση Σάλτσας

Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες. Τα βράζουμε μαζί ½ -¾ φλ. νερό και το λεμόνι γύρω στα 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη (αν θέλουμε) και μαγειρεύουμε 5 λεπτά ακόμα. Τα λιώνουμε στη μουλινέτα (αφήνουμε λίγα κομματάκια ολόκληρα).