Διαφήμιση

Αυτός ο θαυμάσιος συνδυασμός μήλων με καραμέλα, σάλτσα βουτύρου και σαντιγύ είναι ιδανικός για μετά το Κυριακάτικο γεύμα. Δοκιμάστε το!! Είναι απλά τέλειο!!
ΥΛΙΚΑ :

• 120 γρ. άχνη ζάχαρη
• 3 κουταλιές της σούπας νερό
• 6 μήλα τ κομμένα σε κομμάτια 1cm
• 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
• χυμός 1 πορτοκαλιού
• ½ κουτ. κανέλα
• 100 γρ. αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο, συν επιπλέον για λίπανση
• 6 φέτες λευκού ψωμιού χωρίς κόρα κομμένο σε κυβάκια
Για τη σάλτσα βουτύρου:
• 60 γρ. άχνη ζάχαρη
• 4 κουταλιές της σούπας νερό
• 20 γρ. βούτυρο
• 200ml κρέμα γάλακτος
Για την σαντιγύ : (προαιρετικά)
• 200ml κρέμα γάλακτος
• 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένο
• μερικές σταγόνες εκχυλίσματος βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Προθερμάνετε το φούρνο στον αέρα στους 180˚C . Βουτυρώνετε ένα μπόλ 1 λίτρου.
Βάλτε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα (με ένα καπάκι) σε χαμηλή φωτιά. Μαγειρέψτε απαλά έως ότου η ζάχαρη διαλυθεί και είναι ανοιχτόχρωμη.
Προσθέστε τα ψιλοκομμένα μήλα στη καραμέλα, ανακατέψτε και στη συνέχεια προσθέστε το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα και 20 γραμμάρια του λιωμένου βουτύρου. Καλύψτε και βράστε για 5 λεπτά, στη συνέχεια, αφαιρέστε το καπάκι και μαγειρέψτε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό και το μήλο να είναι μαλακό. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το μαγειρεμένο μήλο στην άκρη για να κρυώσει.
Βουτήξτε το ψωμί στο υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Χρησιμοποιήστε περίπου τέσσερις φέτες ψωμιού για να σκεπάσετε τη βάση και τις πλευρές της φόρμας, επικαλύπτοντας ελαφρά την μία φέτα με την άλλη να  μην υπάρχουν κενά.
Ρίξτε το μαγειρεμένο μήλο στη φόρμα με το ψωμί. Καλύψτε με το υπόλοιπο ψωμί και πιέστε προς τα κάτω για να σφραγιστεί, πιέζοντας τις άκρες του ψωμιού μαζί.

Διαφήμιση

Βάλτε τη φόρμα σε ένα ταψί ψησίματος και ψήνετε για 35-40 λεπτά μέχρι να γίνει βαθύ χρυσοκίτρινο και τραγανό στην κορυφή. Αφήνεται να κρυώσει για 5 λεπτά, στη συνέχεια αναστρέφεται προσεκτικά σε ένα δίσκο σερβιρίσματος.
Ενώ η πουτίγκα ψήνετε, κάντε τη σάλτσα βουτύρου. Βάλτε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Φέρτε σε βράση, στη συνέχεια σιγοβράζετε μέχρι η ζάχαρη να είναι μια σκούρα χρυσή καραμέλα. Ανακατέψτε στο βούτυρο, ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος και συνεχίστε να σιγοβράζετε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας όλη την ώρα, μέχρις ότου η σάλτσα είναι κρεμώδης και χρυσαφί. Αφαιρέστε την από τη φωτιά.
Για την σαντιγύ, χτυπήστε ελαφρά την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να σχηματιστούν σταθερές κορυφές.
Για να σερβίρετε, ρίχνετε τη σάλτσα πάνω από το πουτίγκας. Η σαντιγύ μπορεί να σερβιριστεί στο πλάι.

thehappyfoodie.co.uk

Διαφήμιση

Δείτε Επίσης

Διαφήμιση