Η καλύτερη συνταγή για υπέροχη, ζουμερή μηλόπιτα για να απολαύσετε
εσείς και οι αγαπημένοι σας!! Δοκιμάστε την!!
Υλικά
1 πακέτο Φαρίνα κόκκινη 500 γρ.
6 – 7 μήλα γκόλντεν (ανάλογα το μέγεθος)
250 γρ. Βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
4 κρόκους αυγών
250 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Λίγη κανέλα
Άχνη ζάχαρη
Για τα μήλα
100 γρ. νερό
4 κ.σ. ζάχαρη
Χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση
Για την τριφτή μηλόπιτα αρχικά πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα σε
8 κομμάτια το καθένα.
Αλείφετε βούτυρο και στρώνετε με λαδόκολλα μία μεγάλη φόρμα ή ένα
ταψάκι στρογγυλό.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζετε το νερό και τη ζάχαρη και το τοποθετείτε
στη φωτιά. Μόλις πάρουν βράση ρίχνετε και το χυμό λεμονιού.
Τοποθετείτε μια κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί βάζετε τα μήλα
και αμέσως ρίχνετε το έτοιμο σιρόπι από πάνω.
Τα αφήνετε περίπου 3 – 4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά έτσι ώστε να μήλα να
απορροφήσουν όλο το σιρόπι. Τα απομακρύνετε και τα αφήνετε να
κρυώσουν.
Βάζετε σε μια λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο, τη βανίλια και το ξύσμα
πορτοκαλιού.
Χωρίζετε το βιτάμ στα τρία, (για να μπορείτε πιο εύκολα να το τρίψετε)
παίρνετε το ένα κομμάτι και το τρίβετε με τα χέρια σας στο αλεύρι.
Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και με τ’ άλλα δύο κομμάτια. Τα
ανακατεύετε καλά με το αλεύρι.
Σε ένα άλλο μπολ βάζετε τους τέσσερις κρόκους αυγών μαζί με τη ζάχαρη.
Αρχικά με ένα κουτάλι ανακατεύετε το μίγμα αυγών – ζάχαρης (για να μην
πεταχτεί η ζάχαρη) και μετά συνεχίζετε με το μίξερ το χτύπημα για να
ενωθούν πολύ καλά τα υλικά μεταξύ τους. (Μπορείτε από την αρχή να τα
χτυπήσετε με το μίξερ).
Στο αλεύρι ανοίγετε μια μικρή τρύπα και ρίχνετε το μίγμα των κρόκων και
με το χέρι ανακατεύετε πολύ καλά τη ζύμη περίπου 7 – 8 λεπτά.
Στη συνέχεια, στο πάγκο εργασίας κάνετε τη ζύμη ένα ρολό και την
χωρίζετε σε έξι κομμάτια.
Τα βάζετε στην κατάψυξη για 1 ώρα για να παγώσουν και να μπορείτε να
τα τρίψετε.
Παίρνετε τη φόρμα, αλείφετε με βούτυρο, στρώνετε λαδόκολλα. Παίρνετε
τα τρία κομμάτια της παγωμένης ζύμης και την τρίβετε με τον χοντρό
τρίφτη στο ταψί απλώνοντας να πάει παντού με την βοήθεια ενός
μαχαιριού.
Στη συνέχεια βάζετε τα καραμελωμένα μήλα πάνω στη ζύμη σε στρώση
απλώνοντας με το χέρι να πάνε παντού.
Στη συνέχεια, πάλι με τον τρίφτη, τρίβετε τα υπόλοιπα 3 κομμάτια της
ζύμης, χωρίς να την πατάτε.
Ψήνετε περίπου 40 – 45 λεπτά στους 180ο C μέχρι να ροδίσει καλά.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει και
πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Καλή επιτυχία!!