Το συκώτι έχει μια λεπτή γεύση, αν και αυτό εξαρτάται από την ηλικία του ζώου.
Όσο μικρότερο είναι το ζώο, τόσο πιο νόστιμο είναι το συκώτι. Το κύριο μυστικό του μαγειρέματος νόστιμου συκωτιού είναι ότι είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα υψηλής ποιότητας, φρέσκο προϊόν.
Ένα καλό συκώτι είναι ελαστικό, απαλό, υγρό, γυαλιστερό, χωρίς ξηρές κηλίδες και γρατσουνιές, με ευχάριστο και ελαφρώς γλυκό άρωμα.
Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζωτικά μέταλλα: χαλκό, ψευδάργυρο, σίδηρο, φώσφορο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β6, Β12, Α, Ε, C.
Είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί το συκώτι στη διατροφή ενηλίκων και παιδιών (από μια ορισμένη ηλικία).
Υλικά
500 γραμμάρια μοσχαρίσιο ή μοσχαρίσιο συκώτι
500 ml κρύο γάλα
5 μεσαία κρεμμυδια
3-4 κουταλιές λάδι
2-3 κουταλιές αλεύρι για το πανάρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μια πρέζα φρέσκια ή ξερή ψιλοκομμένη μαντζουράνα ή ρίγανη
Εκτέλεση
Εάν το συκώτι είναι μονοκόμματο, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τη μεμβράνη από αυτο, να αφαιρέσετε τα μεγάλα αγγεία και να τα κόψετε σε φέτες 1 εκ.
Εάν τα κομμάτια είναι ήδη κομμένα, τότε ξεπλύνετε με κρύο τρεχούμενο νερό και αφαιρέστε την επάνω μεμβράνη από αυτά .
Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα σκεπάζουμε με κρύο γάλα για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε το συκώτι από το γάλα, το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και το αλευρώνουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε το συκώτι μέχρι να ροδίσει,
πρώτα σε δυνατή φωτιά και μετά σε μέτρια φωτιά, για 3-5 λεπτά. σε κάθε πλευρά.
Όταν τα κομμάτια του συκωτιού είναι ήδη τηγανισμένα από τη μια πλευρά, τα αναποδογυρίζουμε και αλατίζουμε τη τηγανισμένη πλευρά, πιπέρι και πασπαλίζουμε με τη μαντζουράνα ή ρίγανη.
Βάλτε το έτοιμο συκώτι σε ένα πιάτο και διατηρήστε το ζεστό.
Καλή Απόλαυση