Υλικά:
8-9 μελιτζάνες
3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 ποτήρια χυμό ντομάτας
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
6-7 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένετε καλά τις μελιτζάνες, τις χαράζετε κατά μήκος και αφαιρείτε προσεκτικά την ψίχα με ένα κουτάλι, αφήνοντας ένα λεπτό περίγραμμα.
Αλατίζετε ελαφρά το εσωτερικό των μελιτζανών και τις αφήνετε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα.
Ψιλοκόβετε την ψίχα της μελιτζάνας και την προσθέτετε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια. Σοτάρετε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτετε τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά,
μέχρι να δέσει ελαφρώς.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190-200°C. Στραγγίζετε τις μελιτζάνες από τα υγρά τους. Γεμίζετε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα, πιέζοντας ελαφρά για να χωρέσει περισσότερη.
Τοποθετείτε τις γεμιστές μελιτζάνες σε ένα ταψί. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό στο ταψί και περιχύνετε τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο.
Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 30-40 λεπτά, ή μέχρι οι μελιτζάνες να ροδίσουν και να μην έχουν υγρά, αφήνοντας μόνο
το ελαιόλαδο.
Σερβίρετε τον Ιμάμ ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, ιδανικά με φρέσκο ψωμί.
Η Συνταγή είναι της Irini Baxevani