Συστατικά
2 φλιτζάνια βερίκοκα (10-12 μεσαία φρέσκα βερίκοκα )
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κγ baking Powder
1 κγ Μαγειρική σόδα
3/4 κγ αλάτι
1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
2 κγ σκονη κάρδαμο*
1 κγ μαχλέπι (προαιρετικό αλλά συνιστάται!)
1 φλιτζάνι φιστίκια / αμύγδαλα τεμαχισμένα ή κομμένα σε φέτες ή τα καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Βερίκοκα
Κόψτε τα φρέσκα βερίκοκα στην μέση και αφαιρέστε τον πυρήνα. Τοποθετήστε τα σε ένα επίπεδο φύλλο ψησίματος. Αλλείψτε ελαφρά πό πάνω τα βερύκοκα με μπράντυ ή νερό, εάν θέλετε.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν. Αφαιρέστε την φλούδα και πασπαλίστε λιώστε τα σε ένα μεσαίο μπολ και τ’ αφήνω στην άκρη.
* Αυτό μπορεί να γίνει έως και 2 ημέρες πριν και να παραμείνουν καλυμμένα στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.
Οδηγίες
Σε ένα μεσαίο μπολ, συνδυάστε το αλεύρι γ.ο.χ και το αλεύρι αμυγδάλου, τη σόδα ψησίματος / baking powder, το αλάτι και το μαχλέπι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε μεγάλο μπολ, προσθέστε ζάχαρη και χυμό πορτοκαλιού. ανακατεύουμε μέχρι να διαλύσουμε τη ζάχαρη. Προσθέστε το καρδαμο, ανακατεύετε για να το συνδυάσετε και προσθέτετε σταδιακά το ηλιέλαιο ενώ ανακατεύετε για να ανακατευτουν καλά.
Προσθέστε τα λιωμένα ψημένα βερίκοκα. Ανακατέψτε καλά.
Σε 2 παρτίδες, προσθέστε το μείγμα αλευριού σε υγρά. Ανακατέψτε καλά για να συνδυάσετε. Εάν προσθέτετε καρύδια, προσθέστε σε αυτό το σημείο. Μην χτυπήσετε το μείγμα, απλά ανακατέψτε όλα τα συστατικά.
Βάλτε ομοιόμορφα το μείγμα στις φόρμες
Φόρμες για κεικ 60 λεπτά στους 180 βαθμούς
Ελέγξτε εάν ψήθηκε με την οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ εάν βγει καθαρή. Από πάνω θα πρέπει να είναι ένα χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέστε άλλα 5 λεπτά αν χρειαστεί.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν το κόψετε για να σερβίρετε.
Αυτό το κέικ είναι επίσης ωραίο με λίγο ζάχαρη σε σκόνη.
Πληροφορίες
ΚΑΡΔΑΜΟ ΣΚΟΝΗ
Με μακρινή καταγωγή την Ινδία αποτελεί ένα μπαχαρικό που χαρακτηρίζεται σαν το σύμβολο της φιλοξενίας και το σέρβιραν στους καλεσμένους.
Το κάρδαμο ή αλλιώς κακουλέ, είναι πλούσιό σε βιταμίνη C, αποτοξινωτικό, και διουρητικό βότανο, καταπραΰνει τους ρευματικούς πόνους, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής. Χρησιμοποιείται ακόμη για τη θεραπεία του διαβήτη, ως καθαριστικό του αίματος και τονώνει τι συκώτι.
Εκτός από… αντίδοτο της κακοσμίας του στόματος και δηλωτικό φιλικής διάθεσης, το καρδάμο χρησιμοποιούσαν επίσης σε κάποιες τελετές της Τάντρα. Πράγμα που ερμηνεύει, εν μέρει, τις αφροδισιακές ιδιότητες του μπαχαρικού (ας όψονται τα άλατα σιδήρου, ασβεστίου και ιωδίου, οι βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και οι σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων που περιέχει).
Το καρδάμο είναι μπαχαρικό… παντός καιρού και πιάτου.
Μπορεί να αρωματίζει το ντρέσινγκ μιας φρουτοσαλάτας, σάλτσες μπάρμπεκιου, αλλά και σούπες θαλασσινών, ακόμα και λαχανικών.
Ταιριάζει τέλεια με το κρασί, όπως και στο μέλι ή στις γλυκοπατάτες. Να μην ξεχάσουμε τις διαφόρων ειδών μαρινάδες και, φυσικά, το αγαπημένο «δικό» μας ρυζόγαλο.
Δίνει μια πολύ ‘’γλυκιά’’ γεύση στον καφέ καθώς και στο τσάι. Επίσης σημαντική είναι η χρήση του στη ζαχαροπλαστική και απαραιτήτως στα τσουρέκια