Υλικά:
150 γραμμάρια μέλι
200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμμάρια ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
Μια πρέζα αλάτι
Προαιρετικά: βανίλια, μοσχοκάρυδο, μαύρο πιπέρι
Για τη γέμιση:
Μια χούφτα αποξηραμένα δαμάσκηνα, κομμένα σε κύβους
Μια χούφτα αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε κύβους
Μια χούφτα σταφίδες
Περίπου 100 γραμμάρια καρύδια, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150°C. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε το μέλι, τη ζάχαρη, τα αυγά και το γιαούρτι μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέστε το ηλιέλαιο, τα μπαχαρικά και ανακατέψτε καλά.
Σταδιακά προσθέστε το αλεύρι που έχετε κοσκινίσει με τη σόδα και ανακατέψτε μέχρι να έχετε μια λεία ζύμη.
Στη ζύμη προσθέστε τα αποξηραμένα φρούτα και τα καρύδια και ανακατέψτε απαλά.
Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 10 λεπτά στους 150°C.
Στη συνέχεια αυξήστε τη θερμοκρασία στους 180-200°C και ψήστε για άλλα 40-50 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα τρυπήσετε το κέντρο του κέικ.
Αφήστε το κέικ μελομακάρονο να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε και το σερβίρετε.
Μπορείτε να το γαρνίρετε με λιωμένη σοκολάτα ή άχνη ζάχαρη.
Συμβουλές:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε φόρμα για κέικ έχετε διαθέσιμη.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και άλλους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή φουντούκια.
Για ένα πιο έντονο άρωμα, χρησιμοποιήστε βιολογικό μέλι.
Απολαύστε αυτό το πλούσιο και αρωματικό κέικ μελομακάρονο
ΠΗΓΗ: Паша Гонда