Υλικά:
4 πολύ ώριμες μπανάνες, λιωμένες με 1 ποτήρι ζάχαρη
2 βανίλιες
4 αυγά
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι ηλιέλαιο
1/2 φακελάκι μπέικιν παουντερ
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
Λιώστε τις μπανάνες με τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
Προσθέστε τις βανίλιες, τα αυγά, το γάλα και το ηλιέλαιο και ανακατέψτε καλά.
Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι και το μπέικιν παουντερ.
Σιγά σιγά προσθέστε το μείγμα αλευριού στο μείγμα μπανάνας, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίξτε το μείγμα σε μια λαδωμένη φόρμα για κέικ.
Ψήστε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί καλά το κέικ.
(Προαιρετικό) Για σιρόπι, ζεστάνετε 1 φλιτζάνι ζάχαρη με 1/2 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα. Σιγοβράστε για 5 λεπτά και περιχύστε το ζεστό σιρόπι πάνω στο ψημένο κέικ.
(Προαιρετικό) Προσθέστε σταφίδες στο μείγμα πριν το ψήσετε.
H συνταγή είναι της κας Βέρα Τσιντζόγλου
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κέικ με κρέμα καραμέλας
Η Συνταγή είναι από το the drpopr
Συστατικά:
2 φλιτζάνια καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
2 αυγα
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι ξυνόγαλο ( Η δοσολογία που χρησιμοποιώ είναι 1 κουταλιά μηλόξυδο ή λευκό ξύδι ή λεμόνι για 100ml φρέσκο γάλα. Τα ανακατεύεις και τα αφήνεις να σταθούν για 5 λεπτά, θα δεις ότι αλλάζει η σύσταση του γάλακτος, θα μοιαζει σαν να χμχμχμχ έχει κόψει.)
Πως να το φτιαξεις:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώστε και αλευρώστε (ή στρώστε με χαρτί ψησίματος) δύο στρογγυλά ταψιά των 22 εκ ή και 3 των 15 εκ .
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη με ένα ηλεκτρικό μίξερ σε μέση ταχύτητα μέχρι να αφρατεψει. Προσθέστε βανίλια και, στη συνέχεια, προσθέστε αυγά ένα κάθε φορά, χτυπώντας χαμηλά μέχρι να αναμιχθούν.
Σε ξεχωριστό μπολ, κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, τη σόδα ψησίματος, τη σκόνη μπεικιν και το αλάτι. Ξεκινώντας να ρίχνετε το μείγμα αλευριού, προσθέστε το αλεύρι και το ξυνόγαλο (εναλλάσσοντας το ένα μετά το άλλο) στο μείγμα ζάχαρης / αυγού σε χαμηλή ταχύτητα. Όταν όλα ανακατεύονται, ξύστε το μπολ με το χέρι.
Ρίξτε το μείγμα στα ταψιά και ψήστε για 25-30 λεπτά, έως ότου μια οδοντογλυφίδα που έχει εισαχθεί στη μέση βγει καθαρή.
Βάλτε στο ψυγείο .
Καραμέλα βουτύρου επίστρωσης:
1 1/2 φλιτζάνια καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1/4 φλιτζάνι βούτυρο (συν 2 κουταλιές της σούπας για αργότερα)
1/4 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
Βήματα:
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατέψτε όλα τα συστατικά εκτός από τη βανίλια και τα επιπλέον 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Ζεσταίνουμε πάνω από τη μέση και βράζουμε. Ανακατεύοντας συχνά για να αποφευχθεί το κάψιμο, αφήστε το μείγμα να βράσει για ένα λεπτό. (Χρησιμοποιώ πραγματικά ένα θερμόμετρο καραμέλας και το αφήνω να φτάσει τους 110 βαθμούς, αλλά αν δεν το έχετε, βεβαιωθείτε ότι το βράζετε για ένα γεμάτο λεπτό).
Βγάλτε από τη φωτιά και προσθέστε τη βανίλια και τις 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Αφήστε να κρυώσει το μείγμα, αλλα περιστασιακά ανακατεύετε έντονα, έως ότου είναι ακόμη ζεστό (αλλά όχι καυτό) και έχει πήξει αρκετά για να απλωθεί. Απλώστε το πάνω στην 1 βάση που κάναμε βάλτε την άλλη από πάνω και καλύψτε το κέικ με την κρέμα. Αφήστε το να κάτσει εντελώς πριν το κόψετε στο κέικ. (Εάν κάνατε 3 βάσεις θα κάνετε το αντίστοιχο)
Καλή Επιτυχία
Η Συνταγή είναι από το the drpopr