Eνα απλό αλλά υπέροχα αρωματικό κέικ, έτοιμο για ψήσιμο σε μόλις 10 λεπτά!
Με την υπέροχη γεύση λεμονιού και πορτοκαλιού, είναι ιδανικό για το πρωινό σας ή για να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι σας.

Υλικά

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 γρ. φυτικό λάδι
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά C1, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
Ξύσμα από 1 λεμόνι, μέτριο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, μέτριο
1 βανίλια
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
Μια πρέζα αλάτι
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Εκτέλεση

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C (στον πισινό, όπως αναφέρεται).
Ετοιμάζω ένα ταψί με διάμετρο 25 εκ. Παραδοσιακά, το Ciambellone ψήνεται σε ταψί με τρύπα στο κέντρο. Λαδώνω το ταψί με μια λεπτή στρώση βούτυρο και το καλύπτω με λαδόκολλα για να βγει εύκολα το κέικ.
Σε ένα μπολ για χτύπημα, σπάω τα αυγά.
Ρίχνω τη ζάχαρη και τη βανίλια στα αυγά.
Τρίβω το ξύσμα ενός λεμονιού και ενός πορτοκαλιού μέσα στο μπολ.
Χτυπάω με μίξερ σε μέτρια ή υψηλή ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει ένας αφράτος και ελαφρύς αφρός.
Προσθέτω το φυτικό λάδι σταδιακα στο μείγμα και ανακατεύω απαλά με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Προσθέτω το μείγμα αλευριού στο μείγμα των αυγών σε τρεις δόσεις, εναλλάσσοντας με το γάλα.
Ρίχνω το ένα τρίτο του αλευριού στο μπολ και ανακατεύω στην ελάχιστη ταχύτητα του μίξερ για πολύ λίγο, ίσα να αρχίσει να ενσωματώνεται.
Προσθέτω το μισό γάλα και ανακατεύω πάλι στην ελάχιστη ταχύτητα.
Ρίχνω ένα άλλο μέρος του αλευριού και το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύοντας ξανά απαλά.
Στο τέλος, προσθέτω το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύω ίσα ίσα μέχρι να υγρανθεί το αλεύρι και να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Προσέχω να μην το παραζυμώσω.

Η ζύμη θα είναι ομοιογενής και αρκετά υγρή.
Ρίχνω τη ζύμη στο έτοιμο ταψί και την ισιώνω.
Ψήνω στο προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.
Μετά από 40 λεπτά, ελέγχω την ετοιμότητα του κέικ βυθίζοντας ένα ξύλινο σουβλάκι ή μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει στεγνό χωρίς υπολείμματα ζύμης, το κέικ είναι έτοιμο. Αν όχι, ψήνω για άλλα 5 λεπτά και ελέγχω ξανά.
Μόλις το κέικ είναι έτοιμο, το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει στο ταψί για περίπου 15 λεπτά.

Στη συνέχεια, το αναποδογυρίζω προσεκτικά σε μια πιατέλα.
Ένα μεγάλο, αφράτο και αρωματικό κέικ είναι έτοιμο! Είναι νόστιμο ζεστό, αλλά η γεύση και το άρωμα γίνονται πιο έντονα την επόμενη μέρα.
Το κέικ μπορεί να διατηρηθεί έως και 5 ημέρες, τυλιγμένο σε μεμβράνη, και θα παραμείνει εξίσου μαλακό και νόστιμο. Είναι ιδανικό για πρωινό με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι.

Καλή σας απόλαυση!

Η Συνταγή είναι από το Рецепты Шобутинской Ольги