Κέικ με χαλβά
Οσο και εάν έχω ερευνήσει το google αυτό το κέικ έχει δημοσιευτεί 1 φορά και τουλάχιστον όχι με αυτό το όνομα.
Πήρα τη συνταγή από έναν εξαιρετικό μάγειρα που μου είπε ότι αυτό το κέικ είναι ένας συνδυασμός χαλβά και κέικ. Αφού δοκίμασα τη συνταγή, την έκανα πολλές φορές και αποφάσισα να μοιραστώ αυτήν τη συνταγή μαζί σας. Για όσους αρέσουν τα σιροπιαστα, προτείνω να την φτιαξουν.
θα χρειαστείτε:
για τον χαλβά
200 ml λαδιού και 200 g σκληρό αλεύρι
και 100 γραμμάρια ψιλοκομμένα καρύδια
για κέικ:
8 αυγά
8 κουταλιές ζάχαρη
9 κουταλιές κοσκινισμενο αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
για το σιρόπι, ανάλογα με το πόσο γλυκό το κέικ που θέλετε:
400 έως 500 g ζάχαρης
και 600 ml νερού
1 σφηνάκι λικέρ ή ρούμι (προαιρετικά)
Μπορείτε να το σερβίρετε με σαντιγί ή παγωτό.
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού. Μόλις λιώσει η ζάχαρη κι αρχίσει ο βρασμός, βράζουμε για 3 λεπτά.
Κατεβάζουμε το σιρόπι από την φωτιά και αφήνουμε για 10′ να γίνει χλιαρό. Τότε, προσθέτουμε μέσα το λικέρ, ή την εσάνς που επιθυμούμε. (Ανακατεύουμε το σιρόπι μια δυο φορές πριν πάρει βράση)
Για τον Χαλβά
Βάζουμε τα καρύδια σε μιά σακούλα και τα τριβουμε με τον πλάστη ή σε ένα μπλεντερ.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λάδι το αλέυρι σε μέτρια φωτια και ανακατευουμε να ψηθεί το αλεύρι για 20 λεπτά. Μετα ρίξτε αργά το βραστό νερό και την ζάχαρη και ανακτέψτε.
Προσθέστε τα καρύδια στο μείγμα. Μειώστε τη θερμότητα και ανακατεψτε περιμένοντας να σχηματιστεί χαλβάς. Ρίξτε τον χαλβά σε ένα ταψάκι – πυρεξ και στρωστε τον να σχηματίσετε την βάση του γλυκού και αφήστε να κρυώσει εντελώς
Για το κέικ
Σε ένα μπολ σπαστε τα αυγά ρίξτε την ζάχαρη και χτυπήστε καλα με ένα μιξερ μέχρι να ασπρισει το μειγμα Στην συνέχεια και ενω το μιξερ δουλεύει προσθέστε μια μια τις 9 κουταλιες απο το κοσκινισμένο αλεύρι για να ενσωματωθει καλα στο μειγμα αυγών
Αδειαστε το μείγμα πάνω απο την κρύα βάση του χαλβά και ισώστε.
Ξεκινάμε και ψήστε το κέικ για 5 λεπτά 200 και στη συνέχεια μειώστε το φούρνο σε 170
Ψήστε για περίπου 40 λεπτά χωρίς να ανοίξετε το φούρνο
Βγαζουμε το κέικ από το φούρνο και ρίχνουμε χλιαρό το σιρόπι πάνω στο ψημένο κέικ με μία κουτάλα
Να έχετε υπέροχη γεύση .