Συστατικά:

1 φλιτζάνι φιστίκια αιγίνης ψιλοτριμμένα
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 φλιτζάνι πλήρες γάλα

Για το σιρόπι:

2 κ.σ. ζάχαρη
χυμός από 1 λεμόνι
½ κ.σ. ροδόνερο

Για το φρόστινγκ:

160 γρ. τυρί κρέμα
80 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
320 γρ. άχνη ζάχαρη
½ κ.γ. ροδόνερο

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 20-25 εκ.
Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακτεψτε μαζί τα αλεσμένα φιστίκια, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήνω στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, χτυπήστε μαζί το μαλακωμένο βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο.
Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ανακατεύουμε με το εκχύλισμα βανίλιας.
Προσθέστε σταδιακά τα ξηρά υλικά στο μείγμα του βουτύρου, εναλλάξ με το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα ξηρά υλικά.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.

Ρίχνουμε τη ζύμη στην προετοιμασμένη φόρμα του κέικ και λειαίνουμε την κορυφή.
Ψήστε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στο ταψί για 10 λεπτά και μετά το μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

για το σιρόπι

Περί τα 10 λεπτά πριν είναι έτοιμο το κέικ ετοιμάστε το σιρόπι για να το ρίξετε ζεστό.
Σε μικρό κατσαρολάκι ρίξτε τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ροδόνερο σε χαμηλή ένταση, ανακατέψτε κάθε τόσο και περιμένετε μέχρι να λιώσει όλη η ζάχαρη και έχετε ένα αραιό σιρόπι.

Μόλις το κέικ είναι έτοιμο, βγάλτε το απ’ τη φόρμα. Κάντε με ένα αιχμηρό μαχαίρι ή με πιρούνι, μικρές τρυπούλες στην επιφάνειά του και στη συνέχεια απλώστε το σιρόπι να πάει παντού και ν’ απορροφηθεί απ’ το κέικ. Αφήστε το κέικ να κρυώσει για μισή ώρα τουλάχιστον.

Για την επικάλλειψη
Βάλτε το cream cheese, το βούτυρο, την άχνη ζάχαρης και το ροδόνερο σε ένα μπολ.
Ανακατέψτε τα σιγά-σιγά πρώτα με το κουτάλι και στη συνέχεια με σύρμα ώστε να δημιουργηθεί η χαρακτηριστική κολλώδης λευκή κρέμα του φρόστινγκ.
Βάλτε το κέικ στη πιατέλα που θα σερβιριστεί και απλώστε από πάνω το φρόστινγκ. Τέλος διακοσμήστε με σπασμένα φιστίκια.

H συνταγή είναι του Vinny Di Maria

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κέικ σοκολάτας με ξηρούς καρπούς “Fantasy” 🧡

Ο τέλειος συνδυασμός κέικ με ντελικάτη κρέμα ζαχαρουχου 🤤 δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτό το υπέροχο κέικ 😁

Συστατικά:

Για κέικ:
Αυγά – 5 τεμ.
Ζάχαρη – 200 γρ.
Ξινή κρέμα – 200 γρ.
Φυτικό λάδι – 150 ml.
Αλεύρι – 400 γρ.
Σόδα – 1 κουταλάκι του γλυκού
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Κακάο – 1 κουταλιά της σούπας

Για κρέμα:
Βούτυρο – 150 γρ.
Βραστό ζαχαρουχο γάλα – 1 κουτί
Ξινή κρέμα – 4 κουταλιές της σούπας

Εκτέλεση 👩🏻‍🍳

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε ξινή κρέμα και φυτικό λάδι. Σβήνουμε τη σόδα με το ξύδι, προσθέτουμε.
Κοσκινίζουμε αμέσως το αλεύρι και ζυμώνουμε τη ζύμη.
Το χωρίζουμε σε 2 μέρη. Στο ένα προσθέτουμε ξηρούς καρπούς, στο άλλο το κακάο.
Ψήνουμε κάθε κέικ στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
Τα αλείφουμε με κρέμα βουτύρου χτυπημένη με ζαχαρουχο γάλα και ξινη κρέμα, ή απλώς βρασμένο βρασμένο γάλα και τα ενωνουμε.


Αλειφουμε την τούρτα απο πάνω με την υπόλοιπη κρεμα και διακοσμουμε όπως επιθυμούμε👌🏻

Καλή απόλαυση ☕️