Τι θα χρειαστούμε:
2 αυγά
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι (μαύρο)

Πως το κάνουμε:
Κανόνας πρώτος: Το αυγό τηγανίζεται σε χαμηλή φωτιά – ούτε καν σε μέτρια.
Η επίσημη συνταγή λέει ότι ο κρόκος πρέπει να είναι νερουλός και το ασπράδι να είναι σφικτό (και όχι σαν μύξα).
Το πρόβλημα είναι ότι ο κρόκος πήζει σε διαφορετική θερμοκρασία από ό,τι το ασπράδι. Γι αυτό χρειάζεται μαεστρία και ένα …μικρό κουταλάκι.
Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι.
Ανοίγουμε το μάτι σε σε μέτρια φωτιά και μόλις το λάδι φτάσει τη θερμοκρασία (δηλαδή όταν σβήσει το λαμπάκι από το μάτι) τη χαμηλώνουμε και ρίχνουμε τα αυγά. Δηλαδή, αν το μάτι έχει αριθμούς από το 1 έως το 3, το βάζουμε στο 2 και όταν σβήσει το λαμπάκι το γυρνάμε στο 1 και ρίχνουμε τα αυγά.
Περιμένουμε να σφίξει η περιφέρεια του λευκού (δεν παίρνει παρά λίγα δευτερόλεπτα) και με ένα κουταλάκι πέρνουμε καυτό λάδι από το τηγάνι και το ρίχνουμε (λούζουμε) στο ασπράδι.
Προσοχή! Όχι στον κρόκο! Έτσι το ασπράδι ψήνεται ταυτόχρονα και από πάνω και από κάτω.
Μόλις πήξει όλο το ασπράδι, βάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού (το αυγό και το λάδι) μεσα σε ένα πιάτο.
Προσοχή! Όχι σε πλαστικό πιάτο, μόνο σε πορσελάνη. Προσέχουμε έτσι ώστε το λάδι να μην πέσει πάνω στον κρόκο και τον πήξει.

Ρίχνουμε το αλάτι της αρεσκείας μας και λίγο πιπέρι για γεύση και χρώμα.
Τρώγεται με λευκό ψωμί και φέτα (ανάλογα με τα γούστα σας).

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο με μελιτζάνες
Επόμενο άρθροΤα Πολίτικα Μελομακάρονα …