Υλικά:
1 πακέτο κανελόνια
1 κιλό κιμά ελιά
1 μεγάλο κρεμμύδι η δύο μέτρια
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στο τρίφτη στο χοντρό
1/3 φλυτζάνι λάδι
1 ξυλάκι κανέλα
1 δαφνόφυλλο
2 κ.σ. πελτέ
1/2 ποτηράκι κρασί
1 κούπα σπιτική σάλτσα ντομάτας ή έτοιμη του εμπορίου
Αλάτι, πιπέρι.
Σάλτσα ντομάτας:
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
3 κόκκους μπαχάρι
1/3 φλ. λάδι
1 ξυλάκι κανέλα
1 σφηνάκι κρασί
500 γρ. σάλτσα ντομάτας.
Μπεσαμέλ:
1,500 ml γάλα
6 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Μια κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη
80 γρ. βούτυρο
2 κρόκους αυγών.
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά του.
Προσθέτουμε το λάδι,το ψιλοκομμένο σκόρδο το κρεμμύδι,το δαφνόφυλλο και την κανέλα και γυρίζουμε μέχρι να γυαλίσει και γλυκάνει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα να σοτάρουμε.
Προσθέτουμε τον πελτέ τον οποίο καβουρδίζουμε και αυτόν μαζί με όλα τα υλικά και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε και σάλτσα ντομάτας.
Αλατοπιπερώνουμε προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μελώσει και να δέσει ο κιμάς.
Δεν θέλουμε να παραμείνουν υγρά μέσα στον κιμά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε και τη σάλτσα ντομάτας.
Βάζουμε σε μία κατσαρολίτσα το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι,τα σκόρδα ολόκληρα και τα μπαχάρια.
Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας λίγο νεράκι και αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μελώσει η σάλτσα του.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα και κρατάμε από το σύνολο μία κούπα για να δυαλίσουμε το κορν φλάουρ.
Προσθέτουμε μέσα στο γάλα λίγο αλάτι με προσοχή το μοσχοκάρυδο και περιμένουμε να κάψει.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα που κρατήσαμε
και διαλύουμε το κορν φλάουρ.
Όταν κάψει το γάλα στην κατσαρόλα ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί το βούτυρο, ανακατεύουμε και στο τέλος τους κρόκους ελαφρώς χτυπημένους.
Σε ένα ταψί 35×30 εκ. κάνουμε μια μικρή στρώση
από τη σάλτσα ντομάτας και λίγες κουταλιές μπεσαμέλ.
Γεμίζουμε καλά καλά με κιμά τα κανελόνια και τα στρώνουμε στο ταψί.
Ραντίζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας τα κανελόνια, πασπαλίζουμε και με επιπλέον τυράκι και τέλος απλώνουμε την μπεσαμέλ.
Αφήνουμε τσιμπιές από βούτυρο εδώ και εκεί
επάνω στην κρέμα πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και επιπλέον τυράκι για να κάνει ωραία κρούστα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η κρέμα.
H Συνταγή είναι της κας τσιουκανη ελενη Σάκης