Κανταΐφι πολίτικο
Υλικά
1/ 2 κιλό φύλλο κανταΐφι
1 κούπα αμύγδαλα κοπανισμένα
1 κούπα καρύδια κοπανισμένα
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
1/ 2 κ. του γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη
1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
Για το σιρόπι
4 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 κ. σούπας χυμό λεμονιού
1 βανίλια
Εκτέλεση
Αφού ξεπαγώσει καλά το κανταΐφι, το ανοίγουμε πάνω στο τραπέζι και το «αφρατεύουμε» με τα χέρια όσο μπορούμε. Σε ένα ταψάκι ή ένα πυρέξ που έχουμε βουτυρώσει, βάζουμε όλο το κανταΐφι και ρίχνουμε από πάνω το λιωμένο βούτυρο με τη μαστίχα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζουμε το γλυκό να ψηθεί για 15 λεπτά. Όσο ψήνεται, ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, τα καρύδια, την κανέλα και τη ζάχαρη. Όταν περάσουνε τα 15 λεπτά, βγάζουμε το ταψί και καλύπτουμε όλο το φύλλο με τους ξηρούς καρπούς. Σκεπάζουμε το γλυκό με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου μία ώρα. Προσοχή! Το τελευταίο μισάωρο βγάζουμε το αλουμινόχαρτο.
Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 2-3 ώρες να κρυώσει.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι, βράζουμε για 10 λεπτά όλα τα υλικά. Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και περιχύνουμε το σιρόπι, ζεστό, όχι καυτό.