Υλικά
για 1 κιλό καθαρισμένο χοντρόφλουδο καρπούζι:
1,5 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
Λίγα γαρίφαλα
1 ξυλάκι κανέλας
2 βανίλιες
Χυμό λεμονιού (80 ml + χυμό από μισό λεμόνι)
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το καρπούζι από τη φλούδα και το κόκκινο μέρος. Κόβουμε σε κομμάτια σαν τηγανιτές πατάτες ή σε λεπτές λωρίδες, αφαιρώντας όσο περισσότερο κόκκινο μέρος γίνεται για τραγανό αποτέλεσμα.
Ζεμάτισμα και μούλιασμα: Βράζουμε τα κομμάτια καρπουζιού για 5 λεπτά και τα μεταφέρουμε σε νερό με 80 ml χυμό λεμονιού για 2 ώρες.
Πρώτο βράσιμο: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά, προσθέτουμε το καρπούζι και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε γαρίφαλα και κανέλα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε όλο το βράδυ.
Δεύτερο βράσιμο: Την επόμενη μέρα, βράζουμε ξανά το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι. Δοκιμάζουμε το καρπούζι:
Αν είναι τραγανό: Αφαιρούμε το καρπούζι και δένουμε μόνο το σιρόπι.
Αν δεν είναι τραγανό: Συνεχίζουμε το βράσιμο με το καρπούζι μέσα.
Όταν το σιρόπι δέσει, προσθέτουμε το καρπούζι (αν το είχαμε αφαιρέσει), τις βανίλιες και το χυμό από μισό λεμόνι. Βράζουμε για λίγο ακόμα. (Προσοχή: Αν κόψατε το καρπούζι σε πολύ λεπτές λωρίδες, οι χρόνοι βρασμού μπορεί να διαφέρουν, οπότε δοκιμάζετε σε κάθε φάση).
Συσκευασία: Βάζουμε το ζεστό γλυκό σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.
Καλή επιτυχία!
H συνταγή/φωτο ειναι της Μαρίνα Βασιλάκη