Αν αναζητάτε μια μοναδική και αυθεντική γευστική εμπειρία, το castagnaccio είναι το ιδανικό γλυκό για εσάς. Αυτό το απλό αλλά γευστικό επιδόρπιο της Τοσκάνης, φτιαγμένο κυρίως από αλεύρι κάστανου, θα σας ταξιδέψει στις αρώματα και τις γεύσεις της ιταλικής υπαίθρου.

Τι είναι το Castagnaccio;

Το castagnaccio είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό κέικ που παρασκευάζεται με αλεύρι κάστανου, νερό, ζάχαρη, ελαιόλαδο και διάφορα ξηρούς καρπούς. Έχει μια υφή υγρή και συμπαγή, με μια ελαφρώς γλυκιά και πλούσια γεύση. Είναι ένα γλυκό χωρίς γλουτένη, ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στη γλουτένη.

Υλικά:

300 γραμμάρια αλεύρι κάστανου
380 γραμμάρια κρύο νερό
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
40 γραμμάρια σταφίδες
40 γραμμάρια κουκουνάρι
40 γραμμάρια καρύδια
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε κρύο νερό και φρυγανίζουμε τα κουκουνάρια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι κάστανου με το αλάτι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για να αποφύγουμε τη δημιουργία σβόλων. Το μείγμα πρέπει να είναι ρευστό, αλλά όχι πολύ ρευστό. Προσθέστε τις μισές στραγγισμένες σταφίδες, το κουκουνάρι και τα καρύδια. Ανακατεύουμε καλά.
Αλείφουμε με λάδι ένα στρογγυλό ταψί 26 εκ., ρίχνουμε το μείγμα και διακοσμούμε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα καρύδια, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και τα κλωνάρια δεντρολίβανου. Τελειώνουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 35 λεπτά μέχρι να σχηματιστούν μικρές ρωγμές στην επιφάνεια.
Βγάζουμε το γλυκό κάστανο από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ: В кухнята на Жълтата роза