Υλικά

Για το παντεσπάνι (βάση):
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
70 γρ. ζάχαρη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 γρ. baking powder (1 κουταλάκι του γλυκού)
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή άλλο άρωμα βανίλιας)

Για την κρέμα:
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό ελληνικό 10% λιπαρά
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
175 γρ. ζάχαρη άχνη (ή κρυσταλλική)
150 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
4 μεγάλα αυγά
50 γρ. κορν φλάουρ
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή άλλο άρωμα βανίλιας)
Χυμός από ½ λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι (βάση):
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη, το αλεύρι (κοσκινισμένο μαζί με το baking powder), το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας.
Προσθέτουμε το αυγό.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με το χέρι μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη και λεία ζύμη (περίπου 3 λεπτά).
Λαδώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο μιας φόρμας με τσέρκι διαμέτρου 28 εκ.
Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και την απλώνουμε ομοιόμορφα στη βάση της φόρμας με τα χέρια μας, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το κάτω μέρος ενός ποτηριού για να την απλώσουμε πιο εύκολα.
Χωρίζουμε την υπόλοιπη ζύμη στα δύο και πλάθουμε δύο μακριά κορδόνια.
Βουτυρώνουμε καλά τα τοιχώματα της φόρμας και τα αλευρώνουμε (αν δεν θέλουμε τοιχώματα από ζύμη, παραλείπουμε αυτό το βήμα).
Πατάμε τα κορδόνια ζύμης με τα χέρια μας κατά μήκος των τοιχωμάτων της φόρμας, δημιουργώντας ένα “χείλος” ύψους περίπου 1 εκατοστού κάτω από το χείλος της φόρμας.
Τρυπάμε την βάση ζύμης με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία για να μην φουσκώσει ανομοιόμορφα κατά το ψήσιμο.
Βάζουμε τη φόρμα με τη ζύμη στο ψυγείο ενώ ετοιμάζουμε την κρέμα.

Ετοιμάζουμε την κρέμα:
Σε ένα μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με ένα μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά (να γίνει απαλή σαντιγί, χωρίς να σφίξει πολύ). Σταματάμε το χτύπημα.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και το κορν φλάουρ.
Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η άχνη και το μείγμα να γίνει λείο.
Προσθέτουμε το γιαούρτι στραγγιστό, την ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού (αν χρησιμοποιούμε).
Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά και να έχουμε ένα λείο μείγμα. Προσέχουμε να μην χτυπήσουμε υπερβολικά το μείγμα για να μην δημιουργηθούν φυσαλίδες αέρα.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί.

Συναρμολόγηση και ψήσιμο:
Βγάζουμε τη φόρμα με τη βάση ζύμης από το ψυγείο και αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα της κρέμας πάνω από τη ζύμη.
Χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα στον πάγκο εργασίας μερικές φορές για να απελευθερωθούν τυχόν φυσαλίδες αέρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (αντιστάσεις).
Για να μην πάρει πολύ σκούρο χρώμα το τσιζκέικ κατά το ψήσιμο, μπορούμε να το σκεπάσουμε χαλαρά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί μετά από περίπου 50 λεπτά ψησίματος.
Ψήνουμε στην προθερμασμένη σχάρα για περίπου 1 ώρα και 25 λεπτά (ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο σας). Η κρέμα θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά να παραμένει ελαφρώς υγρή στο κέντρο.
Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το τσιζκέικ μέσα με την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή (περίπου 1 εκατοστό) μέχρι να κρυώσει εντελώς ο φούρνος. Αυτό βοηθάει να μην “καθίσει” το γλυκό.
Μόλις κρυώσει εντελώς το τσιζκέικ σε θερμοκρασία δωματίου, το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες (καλύτερα όλη τη νύχτα) για να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα.

Ξεφορμάρισμα και σερβίρισμα:
Πριν ξεφορμάρουμε το τσιζκέικ, περνάμε προσεκτικά ένα λεπτό και κοφτερό μαχαίρι γύρω από το εσωτερικό της φόρμας για να το ξεκολλήσουμε.
Αφαιρούμε το τσέρκι και μεταφέρουμε προσεκτικά το τσιζκέικ σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Κόβουμε σε κομμάτια με ένα λεπτό και κοφτερό μαχαίρι.
Το κλασικό γερμανικό Käsekuchen σερβίρεται σκέτο. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να προσθέσει μαρμελάδα κεράσι, βύσσινο ή όποια άλλη μαρμελάδα του αρέσει.
Απολαύστε αυτό το υπέροχο και κρεμώδες γερμανικό τσιζκέικ!