Κεμπάπ κρασιού με πουρέ πατάτας
Για ένα υπέροχο γεύμα σήμερα ετοίμασα ένα κεμπάπ κρασιού με πουρέ πατάτας
Χρειάζεσαι:
750 γραμμάρια χοιρινό λαιμό
1 μέτριο κρεμμύδι
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας παπρικα / επίπεδη /
100 ml λευκό κρασί
100 ml τοματοπολτός
70 ml λάδι
1 κουταλιά της σούπας κόκκους πιπεριού
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι για γεύση / ψιλοτριμμένη θάλασσα /
Μια πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση
Έκοψα το κρέας σε μικρά κομμάτια και τα επλυνα καλά. Τα έβαλα σε μια κατσαρόλα και έριξα νερό να τα σκεπάσει.
Το ζέστανα στην εστία και όταν έβρασε το νερό, το πεταξα και έριξα ένα καινούργιο για να καλύψει το κρέας ύψους τουλάχιστον 4 δακτύλων. Πρόσθεσα τους κόκκους πιπεριού και τη δάφνη και το άφησα να βράσει. Στη συνέχεια, μείωσα τη φωτιά σε 4 απο 6 στην εστία μου και μαγείρεψα για περίπου μιάμιση ώρα, ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει τελείως.
Την πρώτη ώρα πρόσθεσα αλάτι για γεύση. Άφησα το μαγειρεμένο κρέας στην άκρη και ζέστανα το λάδι σε άλλο τηγάνι, έπειτα πρόσθεσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το αλάτισα ελαφρά και όταν πήρε ένα χρυσό χρώμα πρόσθεσα το αλεύρι, ανακατεύοντας έντονα μέχρι μια μικρή αλλαγή χρώματος. Προσθέτω την παπρικα, ανακατεύω και προσθέτω το κρέας και
500 ml στραγγισμένο ζωμό από το βράσιμο του. Ανακάτεψα μέχρι να πάρω μια μέτρια σπάνια σάλτσα.
Μόλις εβράσε, πρόσθεσα το κρασί, τον πελτέ ντομάτας, τον οποίο είχα αναμίξει προηγουμένως με 100 ml. χλιαρό νερό και ζάχαρη. Αφήνω το πιάτο να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας το συχνά για να μην καεί.
Κρίνετε μόνοι σας την πυκνότητα της σάλτσας και αν αποφασίσετε ότι πήζει πολύ, προσθέστε περισσότερο ζωμό.
Σέρβιρα το πιάτο ζεστό με γαρνιτούρα πουρέ πατάτας, το οποίο ετοίμασα εν τω μεταξύ με τον τυπικό τρόπο. 1 κιλό πατάτες, τις κόβω σε μεγάλα κομμάτια, τις πλένω και τις βάζω σε μια κατσαρόλα, ρίχνοντας νερό για να τις
καλύψω με 3 δάχτυλα. Πρόσθεσα αλάτι και μόλις έβρασαν, μείωσα τη φωτιά και έβρασα μέχρι να μαλακώσει τελείως.
Τα αποστράγγισα, πρόσθεσα 70 γραμμάρια βούτυρο και 1 και 1/3 κουτ. ζεστό γάλα. Πολτοποίησα σε έναν πουρέ με την
επιθυμητή πυκνότητα. Οι πουρές πατάτας δεν είναι καθόλου καλό να πολτοποιηθούν με ένα μπλέντερ, γιατί θα πάρουν την υφή της κόλλας.
Καλή Επιτυχία