Συστατικά:
Φρυγανιά:
4 φέτες ψωμί χωρίς κόρα
2 κουταλιές της σούπας λιαστές ντομάτες, χοντροκομμένες
¼ φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού
Κεφτεδάκια:
2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 ή 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα (περίπου 1 ½ με 2 φλιτζάνια)
900γρ μοσχαρίσιος κιμάς 80/20
2 φλιτζάνια φρέσκια τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλιά της σούπας σκόρδο, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα, τριμμένη + επιπλέον για το σερβίρισμα
1 μεγάλο αυγό
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
¼ φλιτζάνι γάλα
Σάλτσα Μαρινάρα:
1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι καραμελωμένο κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη, ψιλοκομμένη
¼ φλιτζάνι πελτέ ντομάτας
2 φλιτζάνια πουρέ ντομάτας
15/20 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
3 κονσέρβες αποφλοιωμένες ντομάτες (ψιλοκομμένες ή ολόκληρες)
Εκτέλεση:
Για τα ψωμάκια:
Χρησιμοποιώντας έναν επεξεργαστή τροφίμων, ψιλοκόψτε όλα τα υλικά μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Για τα κεφτεδάκια:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Κρατάμε το ½ από αυτά για τη σάλτσα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια μέχρι να αναμειχθούν καλά. Μην ανακατεύετε υπερβολικά.
Πλάθουμε το μείγμα σε μπάλες.
Βάζουμε τις μπάλες στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε περίπου 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τις μπάλες και τις ροδίζουμε από όλες τις πλευρές. Μην προσθέτετε πάρα πολλές ταυτόχρονα.
Για τη σάλτσα Μαρινάρα:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι που κρατήσαμε από πριν, μαζί με το επιπλέον κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι (ή τη ρίγανη) και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε τον πουρέ ντομάτας, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Για το σερβίρισμα:
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τα κεφτεδάκια και τη σάλτσα μαρινάρα.
Πασπαλίζουμε με επιπλέον παρμεζάνα.