Κεφτέδες “Μουσακά”
Συστατικά
1/2 κιλό μελιτζάνες κομμένες σε μικρούς κύβους 3-4cm
1 μεσαίου μεγέθους πατάτα, καθαρισμένη και τριμμένη στο χοντρό
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο τυρί Γραβιέρα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
2 αυγά, χτυπημένα
3 κουταλιές σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
3/4 φλιτζανιού τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ντομάτα σάλτσα για να τους βουτάτε (δείτε απλή συνταγή παρακάτω)
Οδηγίες
Βράστε περίπου 2 λίτρα νερού και 1 κουταλιά αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε την μελιτζάνα και βράστε για περίπου 10 λεπτά, ακάλυπτα, μέχρι να μαλακώσει, πιέζοντας επανειλημμένα τους κύβους κάτω από το νερό με ένα ξύλινο κουτάλι καθώς βράζουν.
Στραγγίστε, αφήστε να κρυώσουν και πιέστε με ένα κουτάλι για να αφαιρέσετε τυχόν επιπλέον νερού.
Προσθέστε την μαγειρεμένη μελιτζάνα σε ένα μπολ με τη πατάτα, το ψωμί, το τυρί, το σκόρδο, τα αυγά και το βασιλικό. Ανακατέψτε απαλά χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Αλατίστε. Πλάθεται το μείγμα σε μπάλες 3-4cm.
Αν το μείγμα είναι πολύ υγρό για να πάρει σχήμα εύκολα, προσθέστε περισσότερο ψωμί.
Επαλείψτε τους κεφτέδες ελαφρά με αλεύρι.
Ρίξτε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, περίπου 1 εκατοστό και βάλτε σε μεσαία φωτιά.
Όταν το λάδι είναι έτοιμο, σε παρτίδες τηγανίζουμε τους κεφτέδες μέχρι να ροδίσουν παντού. Περίπου 3 λεπτά σε κάθε πλευρά.
Στραγγίστε σε χαρτοπετσέτες. Αφήστε να κρυώσουν για 10 λεπτά, στη συνέχεια σερβίρετε με σάλτσα
Συνταγή σάλτσας
Συστατικά
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κουτάκι ψιλοκομμένη ντομάτα (400grams)
Ελαιόλαδο
Τριμμένο βασιλικό για να προσθέσετε στην σάλτσα, και επιπλέον για να διακοσμήσετε το σερβίρισμα.
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρή κατσαρόλα. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει διαφανής.
Προσθέτετε το κουτάκι ντοματών σε κύβους, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε βασιλικό. Ανακατέψτε μέχρι να μαγειρευτεί.
Προσθέστε επιπλέον βασιλικό για διακόσμηση και σερβίρετε. Η σάλτσα μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
ΠΗΓΗ: pappaspost.com