Ένα κλασικό πιάτο με ζουμερά κεφτεδάκια, φτιαγμένα με αγνά υλικά και μπαχαρικά, που κολυμπούν σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας
Υλικά
για τα κεφτεδάκια:
500 γρ. ανάμεικτος κιμάς
1 αυγό
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
Φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο (περίπου 1/4 φλιτζανιού)
Φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο (περίπου 1/4 φλιτζανιού)
Αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
Λίγο κύμινο (περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού)
Ελαιόλαδο (περίπου 2 κουταλιές της σούπας για το μείγμα και επιπλέον για το τηγάνισμα)
2 παξιμάδια, τριμμένα στο μουλτι
για τη σάλτσα:
1/2 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
150 γρ. πουμαρό
Αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
Λίγη γλυκιά πάπρικα (περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού)
1 ποτήρι νερό
Λίγος φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Για τις τηγανητές πατάτες:
Πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε σχήμα που προτιμάτε
Αλάτι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Για τα κεφτεδάκια
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μέχρι
να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο
με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Για την σάλτσα
Στο ίδιο τηγάνι (αφαιρώντας λίγο λάδι αν χρειάζεται) σοτάρουμε την πιπεριά και το σκόρδο για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον πουμαρό, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε τα τηγανισμένα κεφτεδάκια, το νερό και τον μαϊντανό στη σάλτσα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Εν τω μεταξύ, τηγανίζουμε τις πατάτες σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Τις αλατίζουμε.
Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα και τις τηγανητές πατάτες. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με σλάτα πράσινη.
Καλή όρεξη!
Η Συνταγή είναι της κας Μένια Στεφοπούλου
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κεφτεδάκια με κρεμμύδια στο φούρνο: Μια παραδοσιακή και νόστιμη συνταγή!
Αυτή η συνταγή συνδυάζει ζουμερά κεφτεδάκια με γλυκά κρεμμύδια ψημένα στο φούρνο, δημιουργώντας ένα πιάτο γευστικό και χορταστικό.
Υλικά:
Για τα κεφτεδάκια:
500γρ κιμάς ανάμεικτος
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 φέτες ψωμί μουλιασμένο και στραγγισμένο
1 αυγό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
Για τα κρεμμύδια:
5 κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. κόκκινο κρασί
Αλάτι και πιπέρι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1/2 φλ. νερό
Εκτέλεση:
Για τα κεφτεδάκια:
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε καλά τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, το αυγό,
το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώστε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά και να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
Πλάθετε τα κεφτεδάκια σε στρογγυλό σχήμα.
Για τα κρεμμύδια:
Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν.
Σβήστε με το κόκκινο κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέστε την τριμμένη ντομάτα, το πελτέ ντομάτας, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το αλάτι και
το πιπέρι.
Ρίξτε το νερό και αφήστε το μείγμα να βράσει για 5 λεπτά.
Αδειάστε το μείγμα με τα κρεμμύδια σε ένα ταψί.
ψήσιμο:
Τοποθετήστε τα κεφτεδάκια πάνω από τα κρεμμύδια στο ταψί.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια των κεφτεδάκια και να μείνει λίγο ζουμάκι στο ταψί.
Σερβίρισμα:
Αφήστε τα κεφτεδάκια με κρεμμύδια να κρυώσουν ελαφρώς και σερβίρετε ζεστά, ιδανικά με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.
Η Συνταγή είναι της κας Φλωρα Χριστου