Αυτή η συνταγή για κιμαδόπιτα είναι απλή και εύκολη, και το αποτέλεσμα είναι μια νόστιμη και χορταστική πίτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτα ή το κίτρινο τυρί που σας αρέσει για τη γέμιση.
Υλικά:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι πελτέ ντομάτας
1/2 φλιτζάνι νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
200 γρ. φέτα ή κίτρινο τυρί τριμμένο
8 φύλλα κρούστας
Ελαιόλαδο
Σουσάμι για το πασπάλισμα
Νερό για το ψέκασμα
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε τον κιμά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρώμα.
Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την ντομάτα και σοτάρετε για 5 λεπτά ακόμα.
Ρίξτε τον πελτέ ντομάτας, το νερό, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και σιγοβράστε για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρετε από τη φωτιά και τρυψτε μέσα τα τυριά και αφήστε να κρυώσει.
Λαδώστε ένα ταψί και στρώστε 4 φύλλα κρούστας, λαδώνοντας τα ένα προς ένα.
Απλώστε το μείγμα του κιμά και τυριού πάνω στα φύλλα.
Σκεπάστε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα κρούστας, λαδώνοντας τα ξανά.
Λαδώστε την επιφάνεια της πίτας και ψεκάστε με λίγο νερό.
Πασπαλίστε με σουσάμι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η πίτα.
Αφήστε την κιμαδόπιτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε και την σερβίρετε.
Η Συνταγή είναι της κας Παλμιρα Αριστου
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κιμαδόπιτα
Η κιμαδόπιτα είναι μια παραδοσιακή πίτα που αποτελείται από φύλλο χειροποίητο ζύμης γεμάτο με κιμά, κρεμμύδια και σάλτσα ντομάτας. Συνήθως ψήνεται στο φούρνο μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφί και τραγανή κρούστα. Η γεύση είναι πλούσια και αρωματική, και μπορεί να συνοδευσει πολλά φαγητά ή και μόνη της. Είναι ιδανική για ένα γεύμα με την οικογένεια ή για να μοιραστείτε με τους φίλους σας.
Υλικά
για την ζύμη
600 γρ.αλευρι ΜΑΝΝΑ,
1 κ.σ. ξύδι,
2 κ.σ.ελαιολαδο,
1/2 κ.γ.αλατι,
300ml νερό βρύσης
νισεστε
για την γέμιση
800 γρ κιλο μοσχαρίσιο κιμά,
1 κρεμμύδι μεγάλο,
1 ½ φλιτζάνι χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
αλατοπίπερο,
maggi σε σκόνη,
200 γρ cerygold κασέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Ζυμώνω τα υλικά, αφήνω την ζύμη να ξεκουραστεί, χωρίζω σε 10 μπαλακια,ανοίγω με νισεστε 5 φύλλα κάτω απλώνω την γέμιση και 5 πάνω,
ανάμεσα στα φύλλα ραντίζουμε με ελαιόλαδο
Για την γέμιση
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Σοταρουμε το κρεμμύδι με 2 κσ λάδι στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε τον κιμά, τον σπάμε με τη βοήθεια μίας κουτάλας και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας αλατοπιπερο και την σκονη maggi.
Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να εξατμιστούν όλα τα υγρά της.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε το κασέρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Η Συνταγή είναι της Lena Totsika