Κολοκυθάκια Αυγολέμονο

Ένα παραδοσιακό καλοκαιρινό πιάτο με ταπεινά συστατικά αλλά με μια υπέροχη γεύση που σας αφήνει με μια αίσθηση ευδαιμονίας.
Αυτή η παλιά συνταγή δεν είχε μετρήσεις, οπότε μη διστάσετε να προσαρμόσετε το γούστο σας. Οποιαδήποτε απομένουσα γέμιση μπορεί να καταψυχθεί για να χρησιμοποιηθεί άλλη μέρα.

Υλικά

5 κολοκυθάκια που έχουμε βγάλει το εσωτερικο με κουταλι και κομμένα
1 & 1/2 φλιτζάνια κόκκου ρυζιού άπλυτο
Ψιλοκομμένο 1 κρεμμύδι
Ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε γύρους
1 Χούφτα ψιλοκομμένο δυοσμο
1 Χούφτα ψιλοκομμένο άνηθο
1 Χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 & 1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
Χυμός 1 λεμονιού ή περισσότερο
1 αυγό

Εκτέλεση

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να αρωματίσουν και αφήστε τα να κρυώσουν.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C.
Σε μεγάλο μπολ ανακατέψτε το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια, το ρύζι, τα βότανα και αλατίστε για να δοκιμάσετε.
Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο αφού κρυώσουν λιγο και ανακατέψτε καλά.
Πάρτε τα κολοκυθάκια αλατίστε εσωτερικά και γεμίστε τα με το γέμισμα του ρυζιού αλλά όχι πλήρως, γιατί το ρύζι χρειάζεται χώρο για να αναπτυχθεί.
Τοποθετήστε τα κομμάτια καρότου στο κάτω μέρος ενός ταψιού με καπάκι. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα κολοκυθάκια πάνω τους και ρίξτε γύρω από το απόθεμα μέχρι να φτάσει στα μισά των κολοκυθιών.

Βάλτε το καπάκι ή καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο και βάλτε το στο φούρνο για να μαγειρέψετε περίπου 30 ‘- 40’ λεπτά.
Ελέγξτε τα στα μισά για να δείτε πόσο καιρό χρειάζεται να μαγειρέψει πλήρως το ρύζι.
Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, χτυπήστε το αυγό μέχρι σχεδόν να σφίξει λίγο (θέλετε ημι-ρευστότητα), προσθέστε το χυμό λεμονιού και με μια κουτάλα πάρτε λίγο από το μαγειρεμένο ζωμο. Χτυπήστε ελαφρά το ζεστό υγρό για αυξήσετε λίγο την θερμοκρασία στο αυγό μέχρι να το χρησιμοποιήσετε το περισσότερο υγρό.
Περιχύνουμε όλη τη σάλτσα πάνω από τα κολοκυθάκια και σερβίρουμε με ψωμί και ένα ωραίο δροσερό λευκό κρασί.

H Συνταγή είναι από την Niki Gkiatas

Προηγούμενο άρθροΑπλή τούρτα με κρέμα Νουτελα και σαντιγί
Επόμενο άρθροΚεμπάπ κοτόπουλου στο φούρνο…μπορεί εύκολα να φτιαχτεί στο σπίτι χωρίς κόπο