Υλικά

Για το παντεσπάνι:

5 ασπράδια αυγών
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
2 βανίλιες
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
Βούτυρο και λαδόκολλα για το ταψί

Για την κρέμα:

2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίος καφές
2 κουταλιές της σούπας κακάο
2 φλιτζάνια άχνη ζάχαρη

Για το σιρόπι:

1/2 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίος καφές

Για τη γκανάζ:

200 ml κρέμα γάλακτος
150 γραμμάρια κουβερτούρα, σπασμένη σε κομμάτια

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι:
Χτύπησα στο μίξερ τ ασπράδια αυγών με ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα.
Χτύπησα και τους κρόκους με 1/4 φλ.ζάχαρη( συνολικά 3/4 φλυτζανας ζάχαρη)σε άλλο μεγαλύτερο μπολ μεχρι να αφρατέψουν καλά.
Εριξα εδώ τις βανίλιες και το χυμό λεμόνι,ανακάτεψα λίγο.
Μετά εναλλάξ ρίχνω τη μαρέγκα και 1 φλυτζάνα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με μπεικιν κοσκινισμένα.
Ανακατέψα με μαριζ απαλά. Εβαλα το μείγμα σε βουτυρομενη λαδόκολλα σε ένα ταψάκι..το δικό είναι 30×45 cm.
Το άπλωσα ομοιόμορφα και το έψησα σε προθ.φούρνο στους 170 β.αερα για 12 λεπτά.
Αφού ψήθηκε το αναποδογύρισα σε μια μεγάλη πετσέτα πασπαλισμένη με άχνη.
Αφαιρεσα τη λαδόκολλα και το τύλιξα σε ρολό μαζί με την πετσέτα μέχρι να κρυώσει καλά.

Για την κρέμα :
Χτύπησα με μίξερ την κρύα κρ.γαλακτος να γίνουν σαντιγί. Πρόσθεσα νεςκαφέ διαλυμένο σε λίγο νεράκι και κακάο και τα χτύπησα λίγο
να ενσωματωθούν.
Τέλος προσθέτω άχνη ζάχαρη, συνεχίζω λίγο το χτύπημα κι έτοιμη η κρέμα. Βάζω στο ψυγείο

για το σιρόπι
Μισή φλυτζάνα νερό,2 κ.σ.ζαχαρη και 1 κ.σ.νεςκαφε όλα μαζί να πάρουν μια βράση.
Ξετύλιξα το ρολό,το σιρόπιασα κι άπλωσα την κρέμα.
Το ξανατύλιξα και με την ένωση προς τα κάτω το έβαλα πάλι στο ψυγείο.

για την γκαναζ …
Σε μικρό κατσαρολάκι βάζω την κρεμα γαλακτος και πριν αρχίσει να βράζει την αφαιρώ από το μάτι κι ανακατεύω μέσα κουβερτουρα σπασμένη
σε κομμάτια…Την ρίχνω πάνω στον κορμό και μετά το γλυκό στο ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να σφίξει!!!

Κορμός με κρέμα σοκολάτας
Κορμός με κρέμα σοκολάτας

Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου