Υλικά
κοτόπουλο – 1,5-2 κιλά
μακρόσκοκο ρύζι – 1 φλιτζάνι (250 ml)
μείγμα αποξηραμένων φρούτων (σταφίδες, αποξηραμένα βερίκοκα…) – 100 γρ
πορτοκάλι – 1 τεμ.
βούτυρο – 1 κουταλιά της σούπας
άνηθο και κόλιαντρο – μερικά κλωνάρια
μέλι – 1 κουταλάκι του γλυκού
κανέλα, κόλιανδρος, κύμινο – μια πρέζα το καθένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Τρόπος μαγειρέματος:
1. Μουλιάστε τα αποξηραμένα φρούτα σε δυνατό τσάι για μισή ώρα.
Ξεπλένουμε το ρύζι και το βράζουμε σε 150 ml νερό (μέχρι να μισοψηθεί).
2. Αφαιρούμε το ξύσμα από το πορτοκάλι (χωρίς να αγγίξουμε το λευκό μέρος), στύβουμε το χυμό από το μισό.
Ανακατέψτε το ρύζι με τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά, τα βότανα και το βούτυρο, προσθέστε αλάτι για γεύση.
3. Στεγνώστε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας, τρίψτε με αλάτι και πιπέρι, γεμίστε με ρύζι όχι πολύ σφιχτά (είναι πιο βολικό να το κάνετε τοποθετώντας το κοτοπουλο κάθετα), στη συνέχεια τραβήξτε και κλειστε το με οδοντογλυφίδες. Τοποθετήστε το στήθος κοτόπουλου προς τα πάνω, δέστε τα πόδια με κλωστή, κόψτε το δέρμα στα πλάγια και βάλτε τις φτερουγες εκεί, σαν τσέπες.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε σακούλα ψησίματος, απλώνουμε το ρύζι που δεν χωράει στο κοτοπουλο γύρω του και δένουμε τις άκρες της σακούλας.
4. Τοποθετούμε το ταψί με το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 °C για 45-50 λεπτά.
Στη συνέχεια κόψτε προσεκτικά την σακουλα και αλείψτε το κοτόπουλο με ένα μείγμα μελιού και χυμού
πορτοκαλιού, μαγειρέψτε για άλλα 10-15 λεπτά. Μπορείτε να ελέγξετε την ετοιμότητα τρυπώντας το μπουτι με ένα μαχαίρι εάν ρέει καθαρός χυμός, το κοτοπουλο είναι έτοιμο.
Η Συνταγή είναι του Grey Cloverfield