Κοτόπουλο ψητό στο φούρνο
Υλικά συνταγής
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κομματάκια
4 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες κομμένες σε κύβους
1 γλυκοπατάτα κομμένη σε κύβους (προαιρετικά…εγώ δεν έβαλα)
3 καρότα κομμένα σε μικρά μπαστουνάκια
1 γεμάτη κσ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, ή 2 κγ. αποξηραμένο
1 γεμάτη κσ. φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο, ή 2 κγ. αποξηραμένο
1 Κ.Υ. γλυκιά πάπρικα
1 κοτόπουλο κομμένο σε 8 κομμάτια
3/4 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τη γλυκοπατάτα, τα καρότα, το μισό ελαιόλαδο, το μισό δεντρολίβανο, το μισό φασκόμηλο, τα αλατοπιπερώνετε και τα ανακατεύετε καλά. Τα ρίχνετε σε πυρέξ ή ταψί και τα περιχύνετε με το ζωμό κοτόπουλου.
Σε μικρό μπολ βάζετε το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο, το υπόλοιπα μισά δενδρολίβανο και φασκόμηλο και τη πάπρικα και τα ανακατεύετε καλά.
Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο και το τοποθετε]τε στο ταψί πάνω από τα λαχανικά. Με ένα πινέλο το αλελφετε με το μείγμα του μπολ με τα αρωματικά καρυκεύματα. Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 30 λ. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, τρυπάτε με καλαμάκι από σουβλάκι το κοτόπουλο και το περιχυνετε με τους ζωμούς του ταψιού. Το ξεσκεπάζετε και ψήνετε για άλλα 30-40 λ περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πέτσα του. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε 5 λεπτά να “σταθεί” και σερβίρετε. Γαρνίρετε με λίγο ψιλοκομμένο φασκόμηλο ή δενδρολίβανο.