Κρεμμυδόπιτα
Αυτή η συνταγή έχει περάσει πολλές γενιές στην οικογένειά μας. Ήταν χειρόγραφο και μας δόθηκε από τη γιαγιά μας, η οποία δόθηκε από τη μητέρα της και ούτω καθεξής …
Υλικά
1 1/2 κιλά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας θυμάρι
300γρ. Τυρί φέτα
100ml παρθένο ελαιόλαδο
450γρ ζύμη Φυλλο για πιτα
4 κουταλιές της σούπας σουσάμι
Εκτέλεση
Τοποθετήστε μια κατσαρόλα σε υψηλή φωτιά (μετά από 10 λεπτά κατεβάστε σε μέτρια φωτιά) και προσθέστε τα 50 ml ελαιόλαδου και προσθέστε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα (τα άλλα 50 ml ελαιόλαδου τα χρησιμοποιούμε όταν λιπαίνουμε το ταψί του φούρνου με το φύλλο) .
Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι, μέλι, βαλσάμικο πορτοκάλι, θυμάρι και σοτάρετε για 15-20 λεπτά να καραμελώσουν. Προσθέστε το τυρί φέτα και σπάστε το σε μεγάλα κομμάτια. Θέλουμε να «νιώσουμε» τη φέτα σε κάθε δάγκωμα. Ανακατέψτε
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180C στον αέρα. Λιπάνετε ένα ταψί φούρνου, προσθέστε τα 2/3 της ζύμης σας στο κάτω μέρος (πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο σε κάθε φύλλο φύλλου).
Προσθέστε το μείγμα κρεμμυδιού και καλύψτε με το άλλο 1/3 της ζύμης (πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο κάθε φύλλο φυλό) Πασπαλίστε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 170C για 30 λεπτά στο κάτω μέρος και μετά για άλλα 20 λεπτά στους 170C σε φούρνο με αέρα.
Καλή Ορέξη 😋