Οι κρητικές τηγανίτες, γνωστές και ως τηγανοφτάρια όπως τις λένε στο χωριό της Μαρία Πνευματικάκη είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα που το απολαμβάνουν με μία ρακή μετα το λιομάζωμα. Αυτή η συνταγή θα σας μεταφέρει στις αυθεντικές γεύσεις του νησιού.

Υλικά:

1 ποτήρι νερό
Αλάτι (μία πρέζα)
Ελαιόλαδο (λίγο)
Χυμός από μισό λεμόνι
Χυμός από μισό πορτοκάλι
Ράκι (λίγο)
Αλεύρι (όσο χρειαστεί για να γίνει ένας χυλός)
Μέλι
Σουσάμι
Κανέλα

Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό, το αλάτι, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τον χυμό πορτοκαλιού και τη ρακή. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη με την πυκνότητα γιαουρτιού. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτή.

Τηγάνισμα: Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Με ένα κουτάλι παίρνουμε μερίδες από τη ζύμη και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Οι λούκουμαδες θα φουσκώσουν αμέσως.
Σερβίρισμα: Αφού ροδίσουν από όλες τις πλευρές, τους βγαζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απομακρυνθεί το περιττό λάδι. Σερβίρουμε ζεστές, πασπαλισμένες με άφθονο μέλι, σουσάμι και κανέλα.

Η Συνταγή είναι της Μαρια Πνευματικακη