Για 4-6 άτομα
Ισπανική σούπα που σερβίρεται και ως αναψυκτικό, ανάλογα με το πόσο πηχτή θα την κάνετε
Υλικά
> 3-4 σκελίδες σκόρδο
> 1 κουτ. γλυκού αλάτι
> Ψίχα από μία φέτα μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί, μουσκεμένη σε νερό και στυμμένη
> 1/2-1 φρέσκια καυτερή πιπεριά ή όσο πιπέρι καγιέν ή ταμπάσκο θέλετε
> 4 κσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
> 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες στη μέση και ξυσμένες στον τρίφτη του κρεμμυδιού, έτσι που να σας μείνει στο Χέρι η φλούδα
1/2 αγγούρι καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια 1 μικρό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
> 1/2 πράσινη και 1/2 κίτρινη πιπεριά, κομμένες σε μικρά κυβάκια
> 2-3 φλιτζ. νερό
> 2 κουταλιές σούπας βαλσαμικό ξίδι ή ισπανικό ξίδι από σέρι (όσο θέλετε)
Εκτέλεση
Σε μεγάλο γουδί ή στο μπλέντερ, λιώστε το σκόρδο (περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με το γούστο σας), μαζί με το αλάτι, το ψωμί και την πιπεριά, το πιπέρι ή το ταμπάσκο. Προσθέστε το ελαιόλαδο και τις ντομάτες και δουλέψτε τα στο μπλέντερ να πάρετε λείο πολτό. Αδειάστε
σε γαβάθα και βάλτε στο ψυγείο να παγώσει 3-4 ώρες, ή μια νύχτα.
Όταν πρόκειται να σερβίρετε, προσθέστε στο γκασπάτσο 2 φλιτζάνια παγωμένο νερό, το αγγούρι, το κρεμμύδι και τις πιπεριές, κρατώντας λίγα κομματάκια για να στολίσετε
τα μπολ. Βάλτε λίγο ξίδι, ανακατέψτε και δοκιμάστε, για να διορθώσετε τη γεύση. Αν είναι πολύ πηχτό το γκασπάτσο, αραιώστε το με νερό. Σερβίρετε σε μεγάλα ποτήρια
ή σε μπολ, στολίζοντας με ψιλοκομμένα λαχανικά.
ΣΟΡΜΠΕ GAZPACHO
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΝΤΕ ΣΟΡΜΠΕ ΜΕ ΤΟ ΓΚΑΣΠΑΤΣΟ, ΠΑΓΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΓΩΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ του ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ.