Λαγγίτες! Αυτή η μυρωδιά και μόνο με γυρίζει πίσω στα παιδικά μου χρόνια! Είναι ένα τόσο απλό, αλλά τόσο νόστιμο γλυκάκι, αφράτο σαν αφρός, που το τρώμε με μέλι και κανέλα και μοσχοβολάει όλο το σπίτι. Εγώ τις φτιάχνω συχνά, γιατί είναι πανεύκολες και εξαφανίζονται αμέσως! Πάμε να δούμε πώς τις κάνω.

Υλικά:

500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
400 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λάδι για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα:

Μέλι
Κανέλα σε σκόνη
Ή κρυσταλλική ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε μπολ προσθέτουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε να λιώσουν.
Σκεπάζουμε για 5′ λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε μεγάλη γαβάθα ή μπολ ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα της μαγιάς ανακατεύοντας ταυτόχρονα, μέχρι να σχηματιστεί ένας παχύς χυλός.


Sφραγίζουμε με διαφανή μεμβράνη και σκεπάζουμε με τραπεζομάντηλο.
Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος από μισή έως μία ώρα για να διπλασιαστεί.


Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μπόλικο λάδι να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Με κουτάλι τη σούπας παίρνουμε από το μείγμα και βάζουμε στο τηγάνι όσα χωράει.
Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
Αραδιάζουμε τις Λαγγίτες σε ρηχή πιατέλα πάνω στην οποία έχουμε τοποθετήσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις περνάμε με μέλι και κανέλα ή παναρισμένοι μετά το τηγάνισμα σε κρυσταλλική ζάχαρη

Η Συνταγή είναι της κας Γιάννης Αραμπατζής