Αυτό το λαδολέμονο σου θυμίζει κατ ‘εξοχήν Ελλάδα με τη γεύση από το ρίγανη και φύλλα δάφνης. Χρησιμοποιήστε το σε ψητά, σε σαλάτες ή για να συνοδεύσετε τα ψάρια σας.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
6 λεμόνια, πλυμένα
185 γραμμάρια (3/4 φλιτζάνι) χοντρό αλάτι
6 κλαδιά αποξηραμένη ρίγανη
8 φρέσκα ή αποξηραμένα φυλλα δάφνης
125 ml (1/2 φλιτζάνι) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βήμα 1
Βυθίστε τα λεμόνια σε ένα μπολ με κρύο νερό καπακώστε τα με ένα πιατάκι για 2 ημέρες, αλλάζοντας το νερό 4 φορές την ημέρα, και στη συνέχεια στεγνώστε τα. Κόψτε τα λεμόνια σε φέτες πάχους 8 χιλιοστών, αφαιρέστε τους σπόρους και στρώστε τα σε ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο, ρίχνοντας αλάτι αρκετό. Βάλτε τα στο ψυγείο, σκεπασμένα, για 1 ημέρα.
Βήμα 2
Την επόμενη μέρα, βάλτε τις φέτες λεμονιού σε γυάλινα βάζα με ρίγανη και φύλλα δάφνης, ρίχνουμε στους χυμούς που έχουν συσσωρευτεί στο πλαστικό μπωλ, και στη συνέχεια αρκετό ελαιόλαδο για να καλύψουμε τα λεμόνια. Σφραγίστε τα βάζα και βάλτε τα στο ψυγείο για 2 εβδομάδες πριν τη χρήση.